Almanya'daki Michelin yıldızlı restoranlarda inovasyon ve yaratıcılık süreçlerinin çalışan stresine etkisi
The effect of innovation and creativity processes on employee stress in Michelin star restaurants in Germany
- Tez No: 955604
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Michelin restoranları, yaratıcılık, inovasyon, çalışan stresi, Michelin restaurants, creativity, innovation, employee stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Gastronomi sektörü, günümüzde hızla dönüşen tüketici beklentileri, teknolojik gelişmeler ve artan rekabet koşulları nedeniyle dinamik ve çok katmanlı bir yapıya bürünmüştür. Bu dönüşüm sürecinde özellikle Michelin yıldızlı restoranlar, yalnızca kaliteli hizmet sunan işletmeler olmaktan çıkarak; estetik, özgünlük ve yenilikçilik odaklı gastronomik deneyimler sunan yaratıcı sahnelere dönüşmüştür. Bu araştırmanın amacı, Almanya'daki Michelin yıldızlı restoranlarda yürütülen inovasyon ve yaratıcılık süreçlerinin, bu restoranlarda görev yapan çalışanlar üzerindeki stres düzeylerine olan etkisini incelemektir. Araştırma kapsamında nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Almanya'daki Michelin yıldızlı restoranda çalışan 6 şef ve 6 yardımcı şef olmak üzere toplam 12 restoran çalışanı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada, görüşme tekniği ile toplanan verilerin analizinde nitel veri analiz yazılımlarından MAXQDA 2020 programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler, demografik bilgilerle birlikte MAXQDA programına aktarılmış ve ardından tematik analiz ile tema ve alt tema oluşumuna yönelik veriler çözümlenip kodlanmıştır. Michelin yıldızlı restoranlarda çalışan şef ve yardımcı şeflerin deneyimlerini tematik analiz yoluyla inceleyerek, mesleki yaşantılarına dair kapsamlı bir bakış sunulmuştur. Bulgular, bu tür restoranlarda çalışmanın mesleki gelişim, prestij ve yaratıcılık açısından önemli avantajlar sunduğunu; ancak aynı zamanda yüksek beklentiler, yoğun iş temposu ve sürekli mükemmellik baskısı nedeniyle ciddi zorluklar ve stres kaynakları barındırdığını ortaya koymuştur. İnovasyon süreçleri; bireysel yaratıcılık, ekip içi iş birliği ve çok yönlü ilham kaynaklarının etkileşimiyle şekillenen dinamik ve çok katmanlı yapılar olarak değerlendirilmiştir. Yaratıcılık süreçlerinin sürdürülebilirliğinde ise açık iletişim, deneysel uygulamalar ve destekleyici kurumsal stratejilerin etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, inovasyonun çalışan motivasyonunu artırıcı bir unsur olmakla birlikte, yeterli kurumsal destek sağlanmadığında stres düzeyini yükseltebildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The gastronomy sector has increasingly evolved into a dynamic and multi-layered structure due to rapidly changing consumer expectations, technological advancements, and intensifying competition. In this transformation process, Michelin-starred restaurants have transcended the status of merely offering high-quality service and have become creative venues that deliver gastronomic experiences focused on aesthetics, originality, and innovation. The aim of this study is to investigate the impact of innovation and creativity processes on the stress levels of employees working in Michelin-starred restaurants in Germany. A case study design, one of the qualitative research methods, was used in this study. The sample consists of 12 restaurant employees, 6 head chefs and 6 sous chefs, working in Michelin-starred restaurants in Germany. A semi-structured interview form was used as the data collection tool. The data collected through interviews were analyzed using MAXQDA 2020, a qualitative data analysis software. The data, along with demographic information, were transferred to the MAXQDA program and then subjected to thematic analysis, where themes and sub-themes were identified and coded. By examining the experiences of head chefs and sous chefs working in Michelin-starred restaurants through thematic analysis, this study provides a comprehensive perspective on their professional lives. The findings indicate that while working in such restaurants offers significant advantages in terms of professional development, prestige, and creativity, it also entails substantial challenges and stressors due to high expectations, intense workloads, and the constant pressure to achieve perfection. Innovation processes were assessed as dynamic and multi-layered structures shaped by individual creativity, intra-team collaboration, and the interaction of diverse sources of inspiration. The sustainability of creative processes was found to be supported by open communication, experimental practices, and effective institutional strategies. Furthermore, although innovation can serve as a motivational factor for employees, it was observed that a lack of adequate organizational support can increase stress levels.