Erzin ilçesi Sarımazı-Burnaz halk plajları ve Gaziantep tatil siteleri arasındaki kıyı şeridinde kıyı alan kullanım planlaması
Analysis of coast land use and alternative landuse proposals fo Erzin Sarımazı-Burnaz beaches and some holiday housings on coastal zone in Erzin town
  1. Tez No: 95562
  2. Yazar: AYSEL GÜZELMANSUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜRKER ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyotop Har, Bitki Ört, Duyarlılık, Kumul Alanlar, Biotope Map, Vegetation, Sensitivity, Dune zone. II %& YÜKSEKÖ?RETİM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ERZİN İLÇESİ SARIMAZI-BURNAZ HALK PLAJLARI ve GAZİANTEP TATİL SİTELERİ ARASINDAKİ KIYI ŞERİDİNDE KIYI ALAN KULLANIM PLANLAMASI AYSEL GÜZELMANSUR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Türker ALT AN Yıl: 2000, Sayfa: 158 Jüri: Prof. Dr. Türker Altan Prof. Dr. Erdoğan Gültekin Prof. Dr. Kamuran Güçlü Bu araştırma, Erzin ilçesi Sanmazı-Burnaz Halk Plajlan ve Gaziantep Tatil Siteleri kıyı şeridindeki alan kullanımlarının çevreye etkileri ve alternatif alan kullanımları önerilmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, alanın morfolojik ve biyolojik özelliklerinin belirlenmesinin yanısıra mevcut alan kullanımları ve olası kullanım talepleri saptanmıştır. Bu amaçla, kıyı alam çevresinde yaşayan yerel halk ve yaz döneminde plajlan yoğun olarak kullanan kitleyi örnekleyecek bir anket çalışması yapılmıştır. Daha sonra alan kullanımlarının doğal ve sosyo-ekonomik çevreye etkileri saptanmış ve en uygun alan kullanım modelinin oluşturulması için alandaki biyotop tipleri ve duyarlılıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak araştırma alanındaki kıyı kullanımının çok yoğun ve doğal potansiyel İle çelişen bir yapıda olduğu saptanmıştır. Alan genelinde koruma- kullanma kapsamında Öncelikle yöre halkına ekonomik yararlanma alternatifleri sunarak doğal ekosistem üzerindeki yoğun baskının azaltılması ve plajların günübirlik olarak kullanım için uygun alanlarda yeniden düzenlenmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ANALYSIS OF COAST LAND USE AND ALTERNATIVE LANDUSE PROPOSALS FOR ERZİN SARIMAZI-BURNAZ BEACHES AND SOME HOIİDAY HOUSINGS ON COASTAL ZONE İN ERZİN TOWN Aysel GÜZELMANSUR DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Turker ALT AN Year: 2000, Pages: 158 Jury. Prof Dr. Turker ALT AN Prof Dr. Erdoğan Gültekin Prof. Dr. Kamuran Güçlü The aim of this study was to determine environmental impacts of the coastae land use in Erzin Sartmazi-Burnaz beaches and its environs and to suggest an alternative land use management pattern, in addition to morphological and biological characteristics of the area, current land use and possible land use demands were identified. The impact of land use on the naturel and socio-economic environment was analysed and the sensitivity of the biotopes was assessed to create appropriate land use model in the area in order to determine the land use habits awearness of environmental issues of local people, a questionary was performed with the in habitants of Sanmazi-Bumaz beachses and Gaziantep's holiday housings and summer visitors of these area. It can be concluded that the coastal land use in the area is very intensive and improper. Initially, local community should be encouraged to change their present land use habits by offering aternative land use activities. In addition, the beach should be reorganised as a daily recreation area in the light of planning principles, and camping facility replaced in order to reduce anthopogenic infiurences upon dune ecosystem.