Lavanta ve biberiye yağlarının uçucu yağ kompozisyonunun belirlenmesi
Determination of essential oil composition of lavender and rosemary oils
- Tez No: 955620
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu Yağ, Lavanta Yağı, Biberiye Yağı, Gaz Kromotografisi, Essential Oil, Lavender Oil, Rosemary Oil, Gas Chromatography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tıbbi ve aromatik bitkiler son yıllarda özellikle insan sağlığına olan olumlu katıkları nedeniyle herkes tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bu bitkilerden elde edilen uçucu yağlar hem sağlık sektöründe hem de gıda endüstrisinde pek çok amaçla kullanılmaktadır. Bu durum talebin artmasına sebebiyet vermiştir. Son yıllarda Türkiye'nin farklı bölgelerinde lavanta bahçeleri oluşturulmuş ve elde edilen ürünlerin pazarlanması ve tanıtımı maksadıyla birçok festival ve etkinlik de yapılmaktadır. Bir diğer en çok kullanılan tıbbi ve aromatik bitkilerden olan biberiye de Türkiye'de en çok Ege ve Akdeniz kıyılarında tarımı yapılmaktadır. Bu bitkilerin en çok uçucu yağları kullanılmaktadır. Ancak bu uçucu yağların içeriği ve uçucu yağ kompozisyonu önem arz etmektedir. Bu çalışmada İstanbul ilinde bulunan hemen herkesin en çok alışveriş yaptığı bölgedeki aktarlardan toplanmış lavanta ve biberiye yağı numuneleri Gaz Kromotografisi (GK) analizi yapılmış olup uçucu yağ bileşenleri tespit edilmiştir. Lavanta yağının temel bileşikleri olan linalool %10,01 ile %37,31 arasında değişenlik gösterirken linalil asetat ise %60,56'ya kadar yüksek oranlarda bulunmuştur. Biberiye yağının temel bileşenleri olan 1,8-cineol %9,48 ile %78,21 arasında değişenlik gösterirken alpha-pinene ise %1,03 ile %6,05 oranları arasında değişmiş. Örneklerin uçucu yağ kompozisyon sonuçlarına bakıldığında yağların etken maddelerinin düşük olduğu, yağlarda karışımların olabileceğini düşündürmüş olup tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin saf olamayabileceğini gözlemledik. Bu sonuçlar doğrultusunda kontrol mekanizmalarının devreye girmesi ve gerekli yaptırımların uygulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, medicinal and aromatic plants have become widely used, particularly due to their positive contributions to human health. The essential oils derived from these plants are utilized for various purposes in both the healthcare sector and the food industry. This increasing demand has led to a rise in their production and marketing. In Turkey, numerous lavender fields have been established in different regions in recent years, accompanied by festivals and events aimed at promoting and marketing the products obtained. Another widely used medicinal and aromatic plant, rosemary, is primarily cultivated along the Aegean and Mediterranean coasts of Turkey. The most commonly used part of these plants is their essential oils. However, the composition and content of these essential oils are of great importance. In this study, lavender and rosemary oil samples were collected from herbalists located in one of the most frequented shopping areas of Istanbul. The volatile components of these oils were identified through Gas Chromatography (GC) analysis. The main constituents of lavender oil, linalool and linalyl acetate, were found to vary between 10.01% and 37.31%, and up to 60.56%, respectively. The primary constituents of rosemary oil, 1,8-cineole and alpha-pinene, were found to range between 9.48% and 78.21%, and 1.03% and 6.05%, respectively. Upon examining the essential oil composition of the samples, it was observed that the levels of active components were generally low, suggesting the possibility of adulteration in the oils. This indicates that the products purchased by consumers may not be pure. Based on these findings, it is necessary to implement control mechanisms and enforce appropriate sanctions.