Türkiye'de televiyon dizilerinde yumuşak güç unsurunun kullanımı: 'Teşkilat dizisi' örneği
The use of soft power element in television series in Turkey: The example of 'Teşkilat series'
  1. Tez No: 955624
  2. Yazar: SERKAN DEVECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLER CANBULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak Güç, Televizyon Dizileri, İçerik Analizi, Teşkilat Dizisi, Soft Power, Television Series, Content Analysis, Organizational Series
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya İletişim ve Habercilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Uluslararası ilişkilerinde medya, özellikle televizyon dizileri, ülkelerin yumuşak güç ve kültürel diplomasi stratejilerinin önemli bir parçasıdır. Türkiye, dizi sektöründe küresel çapta önemli bir kültürel ihracat başarısı yakalamış ve uluslararası alanda imaj oluşturmada bunu etkin bir şekilde kullanmaktadır. Bu tez çalışması bu bağlamda, milli güvenlik ve istihbarat temalı ''Teşkilat'' dizisinin yumuşak güç kavramı çerçevesinde içeriğini analiz ederek, dizinin Türkiye'nin uluslararası imajına olan katkılarını ve sınırlılıkları ortaya koymayı amaçlamıştır. Dizinin birinci sezonunda yayınlanan ilk 14 bölümü üzerinde nitel içerik analizi yöntemi ile dizinin olay örgüsü, karakterleri, mekânları ve diyaloglarındaki yumuşak güç unsurları çözümlenmiştir. Analizler sonucunda, ''Teşkilat'' dizisinin sadece fiziksel operasyonlara değil, aynı zamanda istihbarat, teknoloji kullanımı (SİHA, KORAL), ekip içi dayanışma, milli değerler vurgusu, bilgi yönetimi ve psikolojik taktikler gibi çok sayıda yumuşak güç unsurunu stratejik olarak kullandığı ve güçlü bir devlet imajı yaratmayı hedeflediği ortaya çıkmıştır. Ancak, çalışmada incelenen spesifik pazar verilerine göre (İngiltere ve Çin satışları), dizinin genel Türk dizi sektörüne kıyasla daha mütevazı bir uluslararası ticari performansa sahip olduğu ve yoğun milli güvenlik temalarının belirli pazarlardaki çekiciliğini sınırlayabileceği değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, ''Teşkilat'' dizisi, sert ve yumuşak gücü harmanlayarak (akıllı güç) Türkiye'nin ulusal güvenliğini ve kararlılığını anlatan bir yapımdır. Çalışma, güvenlik temalı popüler medyanın yumuşak güç stratejilerindeki yerini, potansiyel katkılarını ve tema kaynaklı olası sınırlılıklarını inceleyerek akademik literatüre katkı sunmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
In international relations, the media, especially television series, are an important part of countries' soft power and cultural diplomacy strategies. Turkey has achieved a significant global cultural export success in the TV series sector and uses it effectively to create an image in the international arena. In this context, this thesis study aimed to analyze the content of the national security and intelligence-themed 'Organization' series within the framework of the soft power concept and to reveal the contributions and limitations of the series to Turkey's international image. The soft power elements in the plot, characters, places and dialogues of the series were analyzed by qualitative content analysis method on the first 14 episodes of the series broadcast in the first season. As a result of the analyses, it has been revealed that the 'Organization' series uses not only physical operations, but also many soft power elements such as intelligence, technology use (SIHA, KORAL), intra-team solidarity, national values emphasis, information management and psychological tactics strategically and aims to create a strong state image. Sunday Sunday, however, according to the specific market data examined in the study (UK and China sales), it was estimated that the series has a more modest international commercial performance compared to the general Turkish TV series sector and that intense national security themes may limit its appeal in certain markets. As a result, the 'Organization" series is a production that combines hard and soft power (smart power) and tells about Turkey's national security and determination. The study aimed to contribute to the academic literature by examining the place of security-themed popular media in soft power strategies, their potential contributions and possible limitations due to the theme.