The role of ai in leadership: A qualitative research on the experience of Libyan managers
Liderlikte yapay zekanın rolü: Libelı yöneticilerin deneyimlerine ilişkin nitel bir araştırma
- Tez No: 955630
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLIHAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Liderlik, Libyalı Yöneticiler, Karar Alma, Örgüt Kültürü, Dijital Dönüşüm, İnsan Kaynakları Yönetimi
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisadi ve İdari Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tez, yapay zekânın (YZ) Libyalı yöneticiler üzerindeki liderlik uygulamalarını nasıl etkilediğini, karar alma süreçleri, ekip yönetimi ve örgüt kültürü üzerindeki etkilerine odaklanarak incelemektedir. Nitel, fenomenolojik bir yaklaşımla yürütülen araştırma, on Libyalı yöneticiyle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelere dayanarak, YZ'nin liderlikteki yaşanmış deneyimlerini ortaya koymaktadır. Araştırma, YZ'nin verimlilik artışı, veri odaklı karar alma ve gelişmiş ekip yönetimi gibi önemli fırsatlar sunduğunu, ancak etik sorunlar, algoritmik önyargılar ve teknolojiye aşırı bağımlılık gibi zorluklar da getirdiğini ortaya koymaktadır. Bu durum, YZ yeteneklerinin duygusal zekâ ve etik liderlik gibi insan odaklı liderlik özellikleriyle dengelenmesi gerektiğini göstermektedir. Libya'da YZ'nin benimsenmesi hâlâ erken aşamadadır ve dijital altyapı eksikliği, nitelikli profesyonel azlığı ve devlet desteğinin yetersizliği gibi faktörler ilerlemeyi zorlaştırmaktadır. Ancak, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ve petrol, eğitim, sağlık gibi sektörlerde başlatılan pilot projeler, YZ'nin dönüştürücü potansiyeline yönelik artan bir farkındalığı göstermektedir. Araştırma, başarılı YZ entegrasyonu için sadece teknolojik gelişmelerin değil, aynı zamanda kültürel değişim, kapsamlı eğitim ve sürekli iyileştirmenin de gerekli olduğunu vurgulamaktadır. Sonuç olarak tez, Libya'da liderlik dönüşümü için YZ'nin güçlü bir araç olabileceğini, ancak bunun için altyapı ve insan kaynağı engellerinin aşılması ve bağlama duyarlı stratejilerin benimsenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Böylece Libyalı yöneticiler, YZ'yi kullanarak örgütsel etkinlik, yaratıcılık ve uyum yeteneğini artırabilirler.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates how artificial intelligence (AI) is influencing leadership practices among Libyan managers, focusing on the effects of AI integration on decision-making, team management, and organizational culture. Using a qualitative, phenomenological approach, the study draws on semi-structured interviews with ten Libyan managers to capture their lived experiences with AI in leadership roles. The research finds that while AI offers significant opportunities-such as improved efficiency, data-driven decision-making, and enhanced team management-it also introduces challenges. These include ethical concerns, algorithmic biases, and the risk of over-reliance on technology, underscoring the importance of balancing AI capabilities with human-centered leadership traits like emotional intelligence and ethical judgment. In Libya, AI adoption is still in its early stages, with progress hampered by limited digital infrastructure, a shortage of skilled professionals, and uneven government support. However, initiatives such as the National Artificial Intelligence Strategy and pilot projects in sectors like oil, education, and healthcare signal a growing recognition of AI's transformative potential. The study highlights that successful AI integration requires not only technological upgrades but also cultural change, comprehensive training, and continuous monitoring and improvement. Ultimately, the thesis emphasizes that AI can be a powerful tool for leadership transformation in Libya, provided that organizations address infrastructural and human capital barriers and adopt context-sensitive strategies. By doing so, Libyan managers can leverage AI to enhance organizational effectiveness, creativity, and adaptability in a rapidly changing business environment.