Consequences of corporate ethical culture integrity factors
Kurumsal etik kültür bütünlük faktörlerinin sonuçları
  1. Tez No: 955636
  2. Yazar: SAMİA KANDOUSSI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU SERT ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Etik Kültür Bütünlük Faktörleri, İşe İlişkin Stres, İşten Ayrılma Niyeti, PLS-SEM, Corporate Ethical Culture, Integrity Factors, Work-Related Stress, Turnover Intention, PLS-SEM, Mediation Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, kurumsal etik kültür bütünlüğü faktörleri (hesap verebilirlik, kötü tasarlanmış hedefler, liderin rol modellemesi, itaat ve taviz verme baskısı) ile çalışanların işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Ayrıca, algılanan işe ilişkin stresinin bu ilişkilerde aracı bir değişken olup olmadığını incelemektedir. Nicel bir araştırma tasarımı kullanılmış ve İstanbul'daki hizmet sektörü kuruluşlarında çalışan 160 beyaz yakalı çalışandan veri toplanmıştır. Araştırma verileri Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS-SEM) kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, liderin rol model olması, itaat ve taviz verme baskısının işe ilişkin stres ile ilişkili olduğu, hesap verebilirlik ve kötü tasarlanmış hedeflerin ise ilişkili olmadığı ortaya koymuştur. Dahası, iş stresinin işten ayrılma niyeti ile pozitif olarak ilişkili olduğu bulunmuştur. Bütünlük faktörleri arasında, kötü tasarlanmış hedefler ve uzlaşma baskısı doğrudan işten ayrılma niyetini artırırken, liderin rol modellemesi önemli olmayan olumsuz bir etki göstermiştir. Arabuluculuk analizi, iş kaynaklı stresin liderin rol modellemesi, itaati ve taviz verme baskısının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerini önemli ölçüde aracılık ettiğini ve tamamlayıcı kısmi bir arabuluculuk modelini doğruladığını gösterdi. Çalışma, etik kültür içindeki bütünlük boyutlarının çalışanların psikolojik tepkilerini ve işten ayrılma davranışlarını nasıl etkilediğini açıklığa kavuşturarak örgütsel etik literatürüne katkıda bulunmaktadır. Yönetimsel bir bakış açısından, bulgular etik liderliği güçlendirmenin ve iş kaynaklı stresi azaltmak ve yetenekleri elde tutmak için ahlaki standartları tehlikeye atan baskıları azaltmanın önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between corporate ethical culture integrity factors —accountability, ill-conceived goals, leader's role modeling, obedience, and pressure to compromise— and employees' turnover intention. In addition, it examines whether perceived work-related stress as a mediating variable in these relationships. A quantitative research design was employed, and data were collected from 160 white-collar employees working in service organizations in Istanbul. The resarch data were analyzed using Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM). The results revealed that leader's role modeling, obedience, and pressure to compromise significantly influence work-related stress, while accountability and ill-conceived goals did not show significant associations. Moreover, work-related stress was found to significantly predict turnover intention. Among the integrity factors, ill-conceived goals and pressure to compromise directly increased turnover intention, whereas leader's role modeling exhibited a non-significant negative effect. Mediation analysis indicated that work-related stress significantly mediated the effects of leader's role modeling, obedience, and pressure to compromise on turnover intention, confirming a complementary partial mediation pattern. The study contributes to the organizational ethics literature by clarifying how integrity dimensions within ethical culture influence employees' psychological responses and turnover behavior. From a managerial perspective, the findings emphasize the importance of strengthening ethical leadership and reducing pressures that compromise moral standards to mitigate work-related stress and retain talent.