Okul çağı kekemeliği olan ve olmayan çocuklarda akıcısızlık durumları ile duygusal tepkiler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between disfluency situations and emational reactions in school-age children who do stutter and do not stutter
  1. Tez No: 955654
  2. Yazar: NURGÜL UĞURLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA SELVİ BALO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Okul çağı kekemelik, Konuşma Durumunu Değerlendirme Formu (KDDF), öz değerlendirme, duygusal tepki, konuşmanın kesintiye uğraması, School-age stuttering, The Speech Situation Checklist (SSC), self-assessment, emotional response, speech disruption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışmanın amacı, 6-16 yaş aralığındaki kekemeliği olan (n= 60) ve olmayan (n= 60) çocukların Konuşma Durumunu Değerlendirme Formundan (SSC) aldıkları puanların kekemeliğin var olma durumu, yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre grup içinde ve gruplar arasında anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Bu bağlamda, katılımcılardan toplanan veriler SPPS 25.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Analizler, kekemeliği olan okul çağı çocukların SSC puanlarının kekemeliği olmayan yaşıtlarından anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu; grup içi yapılan analizlerde ise yaş değişkeninin SSC-ER puanı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmazken SSC-SD puanı üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğunu; grup içi cinsiyet değişkeninin sadece kekemeliği olmayan grupta 12-16 yaş aralığındaki SSC-SD puanı üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğunu; grup içi SSC-ER ve SS-SD toplam puanları karşılaştırıldığında kekemeliği olan grupta SSC-SD; kekemeliği olmayan grupta SSC-ER puanının anlamlı düzeyde daha yüksek olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, SSC'nin Türkçe konuşan kekeleyen ve kekelemeyen çocukları ayırt etmede başarılı olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to examine whether the scores obtained from the Speech Situation Checklist (SSC) by children aged 6 to 16 who do stutter (n = 60) and those who do not stutter (n = 60) differed significantly within and between groups based on stuttering status, age, and gender. The data collected from the participants were analyzed using SPSS version 25.0. The results indicated that school-aged children who do stutter had significantly higher SSC scores compared to their fluent peers. Within-group analyses showed that age had no significant effect on SSC-ER scores but did have a significant effect on SSC-SD scores. Furthermore, gender had a significant effect on SSC-SD scores only in the 12–16 age subgroup of children who do not stutter. When comparing the total SSC-ER and SSC-SD scores within groups, SSC-SD scores were significantly higher in children who do stutter, whereas SSC-ER scores were significantly higher in children who do not stutter. These findings suggest that the SSC is an effective tool for distinguishing between Turkish-speaking children who do stutter and those who do not.