Üretken yapay zekanın etkileşimsel yakınlık ve gerçeklik algısı açısından incelenmesi: Açık ve uzaktan öğrenenler üzerine bir çalışma
An investigation of generative artificial intelligence in terms of transactional proximity and perception of reality: A study on open and distance learners
- Tez No: 955691
- Danışmanlar: PROF. DR. ARAS BOZKURT, DOÇ. DR. NAZİRE BURÇİN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Üretken Yapay Zekâ, Uzaktan Eğitim, Açık ve Uzaktan Öğrenme, Açıköğretim, Etkileşimsel Uzaklık, Etkileşimsel Yakınlık, Artificial Intelligence, Generative Artificial Intelligence, Distance Education, Open and Distance Learning, Open Education, Transactional Distance, Transactional Proximity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmada insan-sohbet botu etkileşiminin incelenmesi amaçlanmakta olup; açık ve uzaktan öğrenme sistemindeki çevrimiçi uzaktan öğrenenlerin etkileşimsel yakınlığını ve gerçeklik algısını üretken YZ temelinde yaş, cinsiyet, başarı, kayıt türü, eKampüs kullanım miktarı değişkenleri açısından araştırmak hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, çevrimiçi uzaktan öğrenenlerin üretken YZ etkileşimsel yakınlığı ve gerçeklik algısı değişkenlerini ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir ölçme araçları geliştirilmiştir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden kesitsel tarama modeline uygun olarak planlanmış ve yürütülmüştür. Değişkenler arası ilişkilerin belirlenmesi ilişkisel araştırmaya örnektir. Yapılan işlemler sonrasında üretken YZ etkileşimsel yakınlığı ve gerçeklik algısı değişkenlerini ölçmeye yardımcı iki adet geçerli ve güvenilir ölçek elde edilmiştir. Ayrıca bir devlet üniversitesinin uzaktan eğitimle öğrenim gören 639 öğrencisinden elde edilen veriler ile yaş, cinsiyet, başarı, kayıt türü, eKampüs kullanım miktarı değişkenleri arasında yapılan çeşitli analizler sonrasında elde edilen bulgular üretken YZ etkileşimsel yakınlığı ve gerçeklik algısının yalnızca yaş değişkeni açısından anlamlı olduğunu göstermektedir. Buna göre, araştırmanın sonuçları ilgili alanyazın doğrultusunda tartışılarak pratik etkiler oluşturmaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine human-chatbot interaction and investigate the transactional proximity and perception of reality of online distance learners in open and distance learning systems based on generative AI in terms of variables such as age, gender, achievement, type of registration, and amount of eCampus usage. In this context, valid and reliable measurement tools have been developed to measure the variables of transactional proximity and perception of reality of online distance learners based on generative AI. The research was planned and conducted in accordance with the cross-sectional survey model, one of the quantitative research methods. Determining the relationships between variables is an example of correlational research. Following the procedures, two valid and reliable scales were obtained to measure the variables of generative AI transactional proximity and perception of reality. In addition, various analyses conducted on data obtained from 639 students enrolled in distance education at a state university revealed that productive AI transactional proximity and perception of reality are only significant in terms of the age variable. Accordingly, the results of the study were discussed in line with the relevant literature, and recommendations were made to create practical implications.