Turizmde güvenlik ve turizm polisi
Security in tourism and tourism police
  1. Tez No: 955692
  2. Yazar: ÜMİT ADAKLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUNE MOĞOL SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm Güvenliği, Turizm Polisi, Avatar, Dijital Uygulamalar
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüzde güvenlik ve turizm güvenliği destinasyon seçiminde önemli bir konudur. Turizm destinasyonlarında güvenliği sağlama görevi turizm polisi tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmanın amacı turizmde güvenliği, turizm polisinin yerini ve önemini incelemek ve turizm polisi için dijital bir uygulama geliştirmektir. Geliştirilen uygulamanın etkinliğini ölçmek için tüm veriler, nitel araştırma veri toplama yöntemlerinden görüşme yöntemi kullanılarak yerli ve yabancı ziyaretçilerden ve Emniyet Teşkilatı'ndaki kurum için personelden toplanmıştır. Kurum içi görüşme Osmaniye'de 14 kişi ile yapılmış; ziyaretçiler ile yapılan görüşmeler ise Antalya, Alanya, Adana ilinde 28 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma, bazı bölgelerde pasif durumda olan turizm polisini yeniden gündeme getirmesi, canlandırması ve dijital araçlarla işlevselliğini yeniden kazandırması açısından önemlidir. Çalışmanın, turizm güvenliği ve turizm polisine ve turist güvenliğine yeni nesil teknolojilerle farklı bir bakış açısı getirmesi yönüyle de literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmada geliştirilen uygulamanın işlevsel ve yenilikçi bir dijital araç olarak kullanılabilir olduğu ve aktif hale getirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, security and tourism safety are important issues in destination selection. The duty of ensuring security in tourism destinations is carried out by the tourism police. The aim of this study is to examine the place and importance of security and tourism police in tourism and to develop a digital application for tourism police. In order to measure the effectiveness of the developed application, data was collected from local and foreign visitors and personnel in the Security Organization using the interview method, which is one of the qualitative research methods. The in-house interview was conducted with 14 people in Osmaniye, and the interviews with visitors were conducted with 28 people in Antalya, Alanya, and Adana. The study is important in terms of bringing the tourism police, which is passive in some regions, back to the agenda, reviving it and trying to regain its functionality with digital tools. It is also thought that the study will contribute to the literature in terms of bringing a different perspective to security and tourism police in tourism, and tourist security with new generation technologies. It has been concluded that the application developed in the study can be used as a functional and innovative digital tool and should be activated.