Farklı azot dozlarının atdişi melez mısır çeşitlerinde tane verimi ve bazı tarımsal özelliklere etkisi
Heredity of yield and some agronomik characters in diallel crosses six dent corn inbredlines
  1. Tez No: 95572
  2. Yazar: MEHMET ALİ TURKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN ÜLGER, PROF. DR. YUSUF KIRTOK, PROF. DR. HAYRİYE İBRİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, Çeşit, Azot Dozu, İkinci Ürün III, Maize, variety, Nitrogen rate, Second crop. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ FARKLI AZOT DOZLARININ ATDİŞÎ MELEZ MISIR ÇEŞİTLERİNDE TANEVERİMİ VE BAZI TARIMSAL ÖZELLİKLERE ETKİSİMEHMET ALİ TURKAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Yıl : 2000, Sayfa : 65 Jüri : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ Bu araştırma, Çukurova Bölgesi'nde buğday hasadından sonra ikinci ürün koşullarında üretimi yapılan DK 626, DK 623, P32K61, P 3394 ve TTM 815 mısır çeşitlerinde, çeşide özgün olarak verilmesi gereken azot miktarlarını belirlemek amacıyla, 1999 yılında, Doğankent/ Adana' da bulunan T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde yürütülmüştür. Bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulan denemede altı azot dozu (16, 20, 24, 28, 32, 40 kg N/da) uygulaması yapılmıştır. Yapılan çalışmada, incelenen tüm özellikler için, çeşitler arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar olduğu saptanmıştır. Uygulanan azot dozları arasında ise, ilk koçan yüksekliği, koçan kalınlığı, bin tane ağırlığı ve tane verimi özelliklerinde istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunurken, tepe püskülü çıkış süresi, bitki boyu, sap kalınlığı, koçan uzunluğu, koçanda tane sayısı ve koçanda tane ağırlığı özelliklerinde istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunamamıştır. Tane verimi; azotlu gübre miktarındaki Ni6 - N32 arasındaki azot dozlarındaki artışlarla birlikte yükselmiş, N40 uygulamasında ise N32 uygulamasına göre bir düşüş gözlenmiş ve N28 uygulamasıyla aym grupta yer almıştır. Regresyon denklemleri yardımıyla, teorik olarak, genotiplerin maksimum tane verimleri ve bu verimlerin elde edilebilmesi için gerekli gübre miktarları hesaplandığında DK 626 çeşidinde 1283.6 kg/da verim için 34.4 kg N/da, DK 623 çeşidinde 1279.4 kg/da verim için 43.2 kg N/da, P32K61 çeşidinde 1409.7 kg/da verim için 37.2 kg N/da, P3394 çeşidinde 1232 kg/da verim için 34.9 kg N/da, TTM 815 çeşidinde 1277.6 kg/da verim için 32.7 kg N/da verilmesinin gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN DOSES ON GRAIN YIELD AND SOME AGRONOMIC CHARACHTERS IN HYBRID DENT MAIZE CULTIVARS MEHMET ALİ TURKAY DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Super visior : Prof. Dr. Ahmet Can ULGER Year : 2000, Pages : 65 Jury: Prof. Dr. Ahmet Can ULGER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ This study was carried out in the field of Çukurova Agricultural Research Institute, Doğankent- Adana, in 1999 in order to determine nitrogen requirement of maize varieties, DK 626, DK 623, P32K61, P 3394 and TTM 815 grown in the location as a second crop following wheat. In the study, differences among characters studied were found to be statistically significant. Nitrogen rates affected first ear hight, ear width, 1000 kernel weight and grain yield, significantly, but nitrogen application rates were not effective on time of silk emergence, plant hight, stalk width, ear length, number of kernels per ear and kernels weight per ear. Nitrogen rates beetween Ni6 and N32 increased grain yield. Grain yield of N40 and N28 were low as compered to N32. With the help of regression equations, nitrogen requirements for maximum yield, were calculated for each genotype. Amounts of nitrogen per each genotype were found as follows: For the variety of DK 626; 34.4 kg N/da is required for 1283.6 kg/da grain yield, for DK 623; 43.2 kg N/da is required for 1279.4 kg/da grain yield, for P32K61; 37.2 kg N/da is required for 1409.7 kg/da grain yield, for P3394; 34.9 kg N/da is required for 1232 kg/da grain yield, for TTM 815; 32.7 kg N/da is required for 1277.6 kg/da grain yield.