Çukurova koşullarında ikinci ürün tane mısır yetiştiriciliğinde farklı azot ve fosfor dozlarının verim ve teknolojik özellikler üzerine etkileri
Effect of different nitrogen and phosphorus doses on yield and technological properties of hybrid dent corn as a second crop under Çukurova conditions
- Tez No: 167523
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Melez Atdişi mısır. Azot, Fosfor, Tane verimi. Teknolojik Özellikler, Hybrid dent corn, Nitrogen, Phosphorus, Grain yield, Technological characters
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz Yüksek Lisans Tezi ÇUKUROVA KOŞULLARINDA İKİNCİ ÜRÜN TANE MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE FARKLI AZOT VE FOSFOR DOZLARININ VERİM VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ Eyüp YILDIZOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü -- Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Süleyman SOYLU 2005, Sayfa: 85 Jüri: Doç. Dr. Süleyman SOYLU Prof. Dr. Bayram SADE Prof. Dr. Ali TOPAL Bu araştırma 2003 yılında Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme tarlalarında ve sulu şartlarda, farklı azot ve fosfor dozlarının“P-3394”melez mısır çeşidinin tane verimi ve teknolojik özellikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.“ Tesadüf blokları”deneme desenine göre faktöriyel düzende üç tekerrürlü olarak kurulan bu denemede, 5 farklı azot dozu (0, 10. 15. 20 ve 25 kg/da N) ve 4 farklı fosfor dozu (0. 5, 10 ve 15 kg/da P2O5) uygulanmıştır. Araştırmada en yüksek tane verimi 1 160 kg/da olmak üzere 20 kg/da N + 15 kg/da P2O5 uygulanan deneme parsellerinden elde edilmiştir. Bir yıllık sonuçlara göre, 20 kg/da N ve 15 kg/da P2O5 uygulamasıyla aynı gruba girmesi nedeniyle 10 kg/da P2O5 uygulanması önerilebilir. Bu araştırmada; koçan uzunluğu, koçan çapı, bitki boyu. ilk koçan yüksekliği, koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı, artan azot dozlarında genellikle artmış ve bu durum tane verimindeki değişme büyük ölçüde benzerlik göstermiştir. Uygulanan fosfor dozlarına bağlı olarak bu özelliklerde artış yada azalmalar olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN AND PHOSPHORUS DOSES ON YIELD AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF HYBRID DENT CORN AS A SECOND CROP UNDER ÇUKUROVA CONDITIONS Eyüp YILDIZO?LU Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Süleyman SOYLU 2005, Page: 85 Jury: Assoc.Prof. Dr. Süleyman SOYLU Prof. Dr. Bayram SADE Prof. Dr. Ali TOPAL This research was conducted to determine the effects of different nitrogen and phosphorus doses on the grain yield and technological specifications of“P-3394”hybrid dent corn variety in Adana Çukurova A gricultural Research I nstitute under irrigation conditions in 2003. In the research arranged with respect to the randomized complete block experimental design as factorial with three replicatons. Five nitrogen doses (0, 10, 15, 20 and 25 kg/da N) and four phosphorus doses (0, 5, 10 and 15 kg/da P?Os) were applied. The applicaton of 20 kg/da N + 15 kg/da P205gave the maximum grain yield with 1 160 kg/da. As a result of one year, in this research was recommend that 20 kg/da N and 10 kg/da P2O5 because ofthe same group 15 and 10 kg/da P1O5 applications. In the research nitrogen doses affected positively on the ear lenght, ear diameter, grain number and weight per ear, plant height. First ear height and this effect was similar to the effect on grain yield. These characters were increased or decreased by applied phosphorus doses.