Soğanda dip çürüklüğü hastalığı etmeni Fusarium proliferatum'un biyolojik mücadelesi
Biological control of Fusarium proliferatum, the cause of bottom rot disease in onion
- Tez No: 955726
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF TOZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik mücadele, Fusarium proliferatum, Soğan dip çürüklüğü, Biological control, Fusarium proliferatum, Onion basal rot
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Soğan ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyan önemli bir ihracat ürünüdür. Ancak soğan üretimi ve verimi hem hasat öncesi hem de hasat sonrası çeşitli biyotik (canlı) ve abiyotik (cansız) faktörlerden olumsuz etkilenebilmektedir. Özellikle hasat sonrası dönemde fungal ve bakteriyel patojenler soğanlarda ciddi ürün kayıplarına neden olabilmektedir. Bu kayıplar hem üreticiler hem de ülke ekonomisi açısından önemli bir sorundur. Türkiye'de soğan üretimi yapılan bölgelerde Fusarium proliferatum'un neden olduğu soğan dip çürüklüğü sorunu oldukça önemlidir. Bu hastalık etmeni soğanın kök bölgesinde ciddi hasarlara neden olarak ürün kayıplarına yol açmaktadır. Bu kayıpların önlenmesi için dayanıklı soğan çeşitlerinin kullanımı, ürün rotasyonu, solarizasyon, sanitasyon, biyolojik kontrol ve fungisit uygulamaları gibi çeşitli mücadele metodları önerilmektedir. Fungusit uygulamaları ile ilgili yapılan çalışmalarda benomil, benomil + mankozeb, karbendazim, karboksin, maneb, metoksietil civa klorür, procymidon, penconazole, tebuconazole, thiram ve vinclozolin gibi çeşitli fungisitlerin tohumlara uygulandığında soğanlarda kök ve soğan çürüklüğü zararını azalttığı da tespit edilmiştir. Ancak bu fungisitlerin insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkileri dünyada ve ülkemizde kullanımlarının yasaklanmasına neden olmuştur. Ayrıca diğer fungisitler de doğrudan tüketilen ürünlerde kalıntı sorununa yol açabilmektedir. Bu nedenle bu patojenle mücadele için yeni stratejilere ihtiyaç duyulmuştur. Bu bağlamda bu çalışmada soğan dip çürüklüğü hastalığı etmeninin mücadelesinde bazı bakteriyel biyokontrol ajanlarının etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Besi otamında geliştirilen 24 bakteriyel biyokontrol ajanının F. proliferatum'a karşı etkinliği, ikili kültür denemeleri yoluyla in vitro koşullar altında test edilmiştir. Bulgular: İkili kültür testlerinde bakteriyel biyokontrol ajanlarının etmenin gelişmesini engelleme oranları %18,85 ile %66,67 arasında değişmiştir. Yapılan bu çalışma ile in vitro koşullarda soğan dip çürüklüğü patojeni F. proliferatum'un gelişimi üzerinde en yüksek etki PM-18 (Pseudomonas chlororaphis) (%66,67) straininde tespit edilmiş, bunu TV-17C (Bacillus subtilis) (%66,53) ve A-16 (Agrobacterium radiobacter) (%65,26) strainlerinin takip ettiği görülmüştür. Sonuç: Sonuç olarak; hastalığın kontrolü açısından en etkili bulunan 3 bakteri straininin uygulamasının soğan yetiştiriciliğinde soğan dip çürüklüğü hastalığının kontrolünde biokontrol ajanı olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Onions are a significant export product with great importance for the national economy. However, onion production and yield can be negatively affected by various biotic (living) and abiotic (non-living) factors, both before and after harvest. Particularly in the post-harvest period, fungal and bacterial pathogens can cause substantial crop losses in onions. These losses represent a major issue for both producers and the national economy. In regions of Turkey where onions are produced, the onion basal rot problem caused by Fusarium proliferatum is quite significant. This pathogen leads to severe damage in the root area of onions, resulting in yield losses. To prevent these losses, several control methods are recommended, including the use of resistant onion varieties, crop rotation, solarization, sanitation, biological control, and fungicide applications. Studies on fungicide applications have identified that various fungicides, such as benomyl, benomyl + mancozeb, carbendazim, carboxin, maneb, methoxyethyl mercury chloride, procymidone, penconazole, tebuconazole, thiram, and vinclozolin, reduce root and onion rot damage when applied to seeds. However, the negative effects of these fungicides on human health and the environment have led to their ban in both the world and our country. Additionally, other fungicides can also lead to residue issues in directly consumed products. Therefore, new strategies are needed to combat this pathogen. In this context, this study aims to investigate the effects of certain bacterial biocontrol agents in managing the pathogen causing onion basal rot Materials and Methods: The efficacy of 24 bacterial biocontrol agents developed in culture medium against F. proliferatum was tested under in vitro conditions through dual culture assays. Results: In the dual culture tests, the inhibition rates of the bacterial biocontrol agents on the growth of the pathogen ranged between 18,85% and 66,67%. In this study, under in vitro conditions, the highest inhibitory effect on the growth of the onion basal rot pathogen F. proliferatum was observed in the PM-18 strain (Pseudomonas chlororaphis) (66,67%), followed by the TV-17C (Bacillus subtilis) (66,53%) and A-16 (Agrobacterium radiobacter) (65,26%) strains. Conclusion: In conclusion, the application of the three most effective bacterial strains identified in this study is considered to have potential as biocontrol agents for managing onion basal rot disease in onion cultivation.