Çukurova koşullarında mikrometeorolojik yöntemlerle pamuk su tüketiminin ve bitki katsayılarının belirlenmesi
Determination of evapotranspiration and crop coefficients for cotton by using micrometeorological methods under Cukurova condutions
- Tez No: 95574
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA KANBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mikrometeoroloji, Bitki Su Tüketimi, Su Kullanma Randımanı, Bitki Katsayıları, Bitki Yüzey İletkenliği IC YÜKSEKÖĞRETİM KURUUı MKÛHANttSYON MERKEZİ
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA MDCROMETEOROLOJIK YÖNTEMLERLE PAMUK SU TÜKETİMİNİN VE BİTKİ KATSAYILARININ BELİRLENMESİ MUSTAFA ÜNLÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Rıza KANBER Yıl : 2000, Sayfa : 106 Jüri : Prof. Dr. Rıza KANBER : Prof. Dr. Attila YAZAR : Doç. Dr. Levent SAYLAN Bu çalışma 1998-1999 yıllarında, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. Araştırmada, tam ve eksik sulama koşullarında, mikrometeorolojik ve su bütçesi yöntemleri kullanılarak pamuk bitkisinin gerçek su tüketimleri ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre, denemenin birinci yılında toplam 438 mm (5 sulama), ikinci yılında ise 199 mm (1 sulama) su uygulanmıştır. Pamuğun mevsimlik su tüketimi tam sulama koşullarında, enerji dengesi ve su bütçesi yöntemleriyle sırasıyla, 496 ile 629 mm, eksik sulama koşullarında, 404 ile 394 mm olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, sulama mevsimi boyunca yörede nötral atmosferik koşulların geçerli olduğu saptanmıştır. Pamuk bitkisine ilişkin katsayılar (Kc), FAO eşitlikleri kullanılarak hesaplanmıştır. Penman-Monteith, FAO-Blaney-Criddle ve FAO-Radyasyon yöntemlerine göre, pamuğun 1. gelişme döneminde Kc değerlerinin 0.35-0.36 arasında, 3. döneminde yaklaşık 1.08-1.1 ve 4. döneminde ise 0.55-0.6 arasında değiştiği saptanmıştır. FAO-Pan yönteminde ise anılan dönemlere ilişkin K0 değerleri, sırasıyla 0.52, 1.35 ve 0.70 olarak bulunmuştur. Denemede 1998 ve 1999 yıllarına ilişkin verim değerleri sırasıyla, 2040 ile 3300 kg/ha; kura madde miktarı, 10650 ile 7300 kg/ha olarak elde edilmiştir. Anılan yıllardaki su kullanma randımanları ise, kuru madde esasına göre (WUEb) 3.5 ile 2.4 g/m2/mm; verime bağlı olarak (WUEy) 0.67 ile 1.1 g/m2/mm olarak hesaplanmıştır. Tam sulama koşullarında yetiştirilen pamukta, kuru madde birikiminin arttığı ancak verimin düştüğü saptanmıştır. Benzer şekilde hasat indeksinin (HI), tam sulama koşullarında düşük (0.19); eksik sulamada ise daha yüksek (0.45) olduğu bulunmuştur. Tam sulama koşullarında bitki yüzey iletkenliği (gc) en yüksek 15 mm/s'ye ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS DETERMINATION OF EVAPOTRANSPIRATION AND CROP COEFFICIENTS FOR COTTON BY USING MICRQMETEORQLQGICAL METHODS UNDER ÇUKUROVA CONDITIONS MUSTAFA ÜNLÜ DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Rıza KANBER Year : 2000, Pages : 106 Jury : Prof. Dr. Rıza KANBER Prof. Dr. Attila YAZAR Assoc. Prof. Dr. Levent SAYLAN This study was conducted at the experimental field of the Department of Agricultural Structures and Irrigation, Faculty of Agriculture, University of Çukurova in 1998 and 1999. The actual evapotranspiration of cotton plant was measured by using the Micrometeorological and water budget methods under full and limited irrigation conditions. According to the results, in the first year the total irrigation water applied with 5 irrigation practices was 438 mm, whereas in the second year it was 199 mm (1 irrigation). The evapo transpirations of cotton under full irrigation condition were 496 and 629 mm for the energy balance and water budget methods, respectively. Corresponding values under limited irrigation conditions were 404 and 394 mm. Neutral atmospheric conditions were determined to be prevailing during the irrigation period in the region. The crop coefficients (Kc) for cotton plant were determined by using the FAO equations such as the Penman-Monteith, FAO-Blaney-Criddle, FAO-Radiation. The Kc values ranged from 0.35 to 0.36, from 1.08 to 1.1 and 0.55 to 0.6 for the first, third and forth growth stages. The Kc values determined by the FAO-Pan method for those growth stages were 0.52, 1.35 and 0.7, respectively. The yield was 2040 and 3300 kg/ha for 1998 and 1999, respectively. Corresponding values were 10650 and 7300 kg/ha for biomass. The biomass water use efficiency (WUEb) were 3.5 and 2.4 g/m2/mm whereas yield water use efficiency (WUEy) was found to be 0.67 and 1.1 g/m2/mm. Under full irrigation conditions, the biomass production increased, however, the yield decreased. Harvest index (HI) was smaller (0.19) under full irrigation conditions than that (0.45) under limited irrigation conditions. The canopy conductance (gc) increased up to 15 mm/s under full irrigation conditions. Keywords : Micrometeorology, Evapotranspiration, Water Use Efficiency, Crop Coefficients, Canopy Conductance