Nöroblastom tanılı hastaların ilk başvuru yakınmalarının ve tanı alma süreçlerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
An analysis of initial symptoms and diagnostic delay in children diagnosed with neuroblastoma
- Tez No: 955751
- Danışmanlar: PROF. DR. REFİK EMRE ÇEÇEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nöroblastom, başvuru yakınmaları, tanı gecikmesi, Neuroblastoma, Presenting Symptoms, Diagnostic Delay
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmada, nöroblastom tanılı çocuk hastaların ilk başvuru yakınmaları, tanı alma süreçleri ve bu faktörlerin hastalık seyri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Tanı alma sürelerini etkileyen faktörlerin saptanması ile bu sürelerin kısaltılması ve sağkalımın iyileştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Onkolojisi Bilim Dalı kliniğinde 1989-2024 yılları arasında nöroblastom tanısı ile takip edilmiş 189 hastanın başvuru yakınmaları, tanı alma süreçleri ve hastalık seyirleri dosya ve veri tabanı kayıtlarından retrospektif olarak incelendi. Semptomların başlangıcından tanının konulana kadar geçen süre tanı gecikmesi olarak tanımlandı. Bu süre, hasta gecikmesi ve doktor gecikmesi olacak şekilde iki ana başlık altında incelendi. Bulgular: Hastalarımızın ortanca tanı yaşı 26 ay, erkek/kız oranı 1,19 olarak saptandı. En sık bildirilen başvuru yakınmaları; halsizlik ve iştahsızlık gibi genel sistemik bulgular (%32,8), ateş yüksekliği (%30,7), karın ağrısı (%21,7), ekstremite ağrısı (%22,2) ve yürüme güçlüğü (%19,0) idi. Hasta gecikme süresi ortanca 7 gün, doktor gecikme süresi 15 gün ve toplam tanı gecikme süresi 28 gün olarak hesaplandı. Kilo kaybı, ekstremite ağrısı ve yürüyememe gibi çocukluk çağında sık görülen ve sıklıkla iyi huylu durumlara atfedilen yakınmaların varlığında hasta ve tanı gecikmesi anlamlı şekilde daha uzun bulunurken; karında ele gelen kitle varlığı gecikme sürelerini kısalttı. Ebeveyn eğitim düzeyinin yüksek olması ve şehir merkezinde ikamet etme hasta gecikmesini azaltıcı etki gösterdi. Doktor gecikme süresi, pediatri uzmanlarına başvuran hastalarda en kısa, aile hekimlerine başvurularda ise en uzun bulundu. Başvuruda kilo kaybı ve ekstremite ağrısı varlığı, olay gelişimi ve olaysız sağkalım üzerinde bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi; bu semptomlara sahip hastalarda olaysız sağkalım süreleri anlamlı düzeyde daha kısa saptandı. Sonuç: Başvuru semptomları, ebeveyn eğitim düzeyi ve ilk başvurulan sağlık merkezi tanı sürecini ve hastalık seyrini etkilemektedir. Klinik şüphe eşiğinin yükseltilmesi ve sağlık personelinin farkındalığının artırılması tanı gecikmesini azaltabilir ve prognozu iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, initial presenting symptoms, diagnostic processes, and the impact of these factors on disease course were evaluated in pediatric patients diagnosed with neuroblastoma. The aim was to identify factors influencing diagnostic delay in order to shorten this period and contribute to improved survival outcomes. Materials and Methods: In the Department of Pediatric Oncology at Dokuz Eylul University Faculty of Medicine, the presenting symptoms, diagnostic timelines, and disease course of 189 patients diagnosed with neuroblastoma between 1989 and 2024 were retrospectively analyzed using medical records and database entries. The time from symptom onset to confirmed diagnosis was defined as the diagnostic delay. This interval was examined under two main categories: patient delay and physician delay. Results: The median age at diagnosis in our patient group was 26 months, and the female-to-male ratio was 1,19. The most frequently reported presenting symptoms were general systemic complaints such as fatigue and loss of appetite (32.8%), fever (30.7%), abdominal pain (21.7%), extremity pain (22.2%), and difficulty walking (19.0%). The median patient delay was 7 days, physician delay was 15 days, and the total diagnostic delay was calculated as 28 days. In cases presenting with symptoms commonly seen in childhood and often attributed to benign conditions—such as weight loss, extremity pain, and inability to walk—both patient and diagnostic delays were significantly longer. Conversely, the presence of a palpable abdominal mass shortened the time to diagnosis. Higher parental education levels and urban residence were associated with reduced patient delay. Physician delay was shortest in patients who initially presented to pediatric specialists and longest among those who first consulted family physicians. The presence of weight loss and extremity pain at presentation were identified as independent risk factors for adverse clinical events and poorer event-free survival. Conclusion: Presenting symptoms, parental educational level, and the type of initial healthcare institution significantly influence the diagnostic process and disease course. Raising clinical suspicion thresholds and increasing healthcare professionals' awareness may help reduce diagnostic delays and improve prognosis.