Kardeşler aracılığıyla sunulan iş birliğine dayalı etkinlik çizelgelerinin otizmli kardeşlerin iş birliği becerilerinin gelişimine etkileri
The effectiveness of sibling-mediated cooperative activity schedules on the development of cooperative skills in siblings with autism
- Tez No: 955817
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÖZEN, PROF. DR. SERHAT ODLUYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kardeş aracılı müdahaleler, Etkinlik çizelgeleri, İş birliği, Koçluk, Otizm spektrum bozukluğu, Sibling mediated interventions, Activity schedules, Cooperative, Coaching, Autism spectrum disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu çalışma iki genel amaç doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Bu amaçlardan biri, uzaktan kardeş eğitimi ile koçluk uygulaması desteği içeren eğitim paketinin, tipik gelişim gösteren (TGG) kardeşlerin otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan kardeşlerine iş birliğine dayalı etkinlik çizelgesinin öğretimini yapmaları üzerindeki etkisini belirlemektedir. Amaçlardan bir diğeri ise TGG kardeşler tarafından gerçekleştirilen öğretim sürecinin OSB olan katılımcıların iş birliğine dayalı etkinlik çizelgesini izleme becerisini edinmeleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Çalışma, eş zamanlı olmayan katılımcılar arası çoklu başlama modeline göre tasarlanarak yürütülmüştür. Çalışmaya, 9-10 yaşlarında OSB olan üç birey ve onların yaşça büyük ya da küçük TGG kardeşleri katılmıştır. Çalışmanın uygulama süreci her bir katılımcı çiftinin kendi evinde, uzaktan ve birebir öğretim düzenlemesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulguları, eğitim paketinin TGG kardeşlerin iş birliğine dayalı etkinlik çizelgesi öğretimini yapmaları üzerinde etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca TGG kardeşler aracılığıyla yapılan öğretimlerin OSB olan katılımcıların iş birliğine dayalı etkinlik çizelgesini izlemeleri yoluyla etkinlikleri iş birliğiyle tamamlamaları üzerinde etkili olduğunu, edindikleri bu becerinin kalıcılığını sağlayabildiklerini ve farklı bir kişiye genelleyebildiklerini ortaya koymaktadır. Çalışmanın sosyal geçerliği, TGG kardeşlerin katılımcısı oldukları bu araştırmaya yönelik görüşleri doğrultusunda olumlu olarak yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with two main aims. The first aim of this study is to investigate the effectiveness of the training package including distance sibling education and coaching support for typically developing (TD) siblings on teaching a cooperative activity schedules to their sibling with autism spectrum disorder (ASD). The second aim is to evaluate the effectiveness of a sibling-mediated intervention on following cooperative activity schedules skill in participants with autism. The study was designed and conducted using a nonconcurrent multiple baseline design across participants. The participants involved three children with ASD, aged 9-10, and their TD siblings, who were either older or younger than them. The implementation process of the study was carried out in distance and one-to-one teaching sessions at each participant pair's home. The findings indicate that the training package was effective in enabling TD siblings to teach cooperative activity schedules to their siblings with autism. Secondly, the findings reveal that the intervention mediated by TD siblings were effective for children with ASD in completing activities collaboratively by following the cooperative activity schedules. Participants were able to maintain the acquired skill over time and were able to generalize it to a different person. The social validity of the study is interpreted as positive, based on the views expressed by the TD siblings who participated in the study.