Bazı mandarin çeşit ve melezlerinin karşılıklı uyuşmazlık durumlarının belirlenmesi
Determination of cross incompatility in some tangerine variety and hybrdids
  1. Tez No: 95590
  2. Yazar: ÖZLEM YENİYIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ETİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tangerine, pollen, pollination, fruit set, fruit quality n uxBmxnstm merkezi
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI MANDARIN ÇEŞİT VE MELEZLERİNİN KARŞILIKLI UYUŞMAZLIK DURUMLARININ BELİRLENMESİ ÖZLEM YENIYIL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Sinan ETİ Yıl : 2000, Sayfa : 85 Jüri : Prof. Dr. Sinan ETİ Prof. Dr. Önder TUZCU Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ Bu araştırmada ticari önemi olan mandarin çeşitlerinden Nova, Klemantin SRA 73, Lee, Minneola, Fairchild, Robinson, ve Sunburst' ün in vitro koşullarda çiçek tozu canlılık, çimlenme ve üretim miktarları ile in vivo koşullarda çiçek tozu çim borusu büyümesi incelenmiştir. Ayrıca kendileme ve karşılıklı tozlama çalışmaları sonucunda meyve tutma düzeyi, meyve büyüme hızı ve meyve kalite özellikleri belirlenmiştir. Çiçek tozu canlılığı ve çimlenmesi yönünden Robinson, Fairchild ve Klemantin çeşitleri en yüksek değerleri vermiş, ayrıca bu iki özellik arasında paralel bir ilişki bulunmuştur. Çiçek tozu üretim miktarları yönünden ise Fairchild ve Klemantin çeşitleri en yüksek değerleri vermişlerdir. Yapılan tozlama uygulamalarında çiçek tozu çim borularının genel olarak 4. - 8. günlerde dişicik borusu tabanına ulaştıkları belirlenmiştir. Fairchild ve Minneola çeşitlerinin kendileme uygulamalarında ise çim borusu büyümesinin yaklaşık olarak dişicik borusunun yarısında durduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak, Minneola çeşidinin Robinson, Lee ve Klemantin; Fairchild çeşidinin Minneola, Klemantin ve Lee; Robinson'un Minneola ve Lee; Nova'nın ise Minneola çeşidi üe karışık bahçe kurulması durumunda meyve tutumu ve kalitesi açısından olumlu sonuçlar alınabileceği belirtilebilir. Anahtar Kelimeler. Mandarin, çiçek tozu, tozlama, meyve tutumu, meyve kalitesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION of CROSS INCOMPATILITY in SOME TANGERINE VARIETY and HYBRIDS ÖZLEM YENTYIL DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCDXNCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Sinan ETİ Year : 2000 Pages : 85 Jury: Prof. Dr. Sinan ETİ Prof. Dr.Önder TUZCU Prof. Dr. Sevgi PAYDAŞ In this research, viability, germination, and production level of pollen and pollen tube growth of Nova, Lee, Minneola, Fairchild, Robinson, Clementine SRA 73 and Sunburst commercial tangerine cultivars were investigated. Besides of this to determine fruit set level, fruit growth trend and some fruit quality characteristics self and cross pollination were done. In terms of pollen viability and germination Robinson, Fairchild and Clementine SRA 73 gave the best results, in addition, it was found the positive relationships between pollen viability and germination. As regard pollen production levels, the highest values obtained from Fairchild and Clementine SRA 73. It was determined that pollen tubes in pollination treatments reached to the bottom of the style at generally 4. - 8. days after pollination. Pollen tubes in selfing application of Fairchild and Minneola stopped at about half of the style. It was determined that Robinson, Lee and Clementine SRA 73 for Minneola; Minneola, Clementine SRA 73 and Lee for Fairchild; Minneola and Lee for Robinson; Minneola for Nova were suitable pollinators as regard fruit set and quality.