Pamukta (Gossypium hirsutum L.) farklı melez popülasyon ve generasyonlarda genetik analizler
Genetic analysis in different cotton (Gossypium hirsutum L.) hybrid populations and generations
- Tez No: 955918
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bulk, heterosis, kendileme depresyonu, kalıtım derecesi, verim, Bulk, heterosis, inbreeding depression, heritability, yield
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Melez pamuk kombinasyonlarının generasyonlar arası ve generasyon içi performanslarının, kendileme depresyonunun, standart heterosisin ve geniş anlamda kalıtım derecesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: On üç çift melez popülasyonunun F3 tohumlukları çalışmanın başlangıç materyalini oluşturmuştur. F3 ve F4 ve F4 ve F5 generasyonlarına ait popülasyonlar sırasıyla 2022 ve 2023 yıllarında 3 tekerrürlü Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre değerlendirilmiştir. Bulgular: F3/F4 ve F4/F5 generasyonlarında koza sayısı, koza ağırlığı, tek bitki kütlü pamuk verimi, çırçır randımanı, lif uzunluğu, lif inceliği ve lif dayanıklılığı yönünden önemli genotipik farklılıklar saptanmıştır. Her iki yılda da tek bitki kütlü pamuk verimi, koza sayısı, koza ağırlığı, erkencilik özellikleri ve yüz tohum ağırlığı yönünden genellikle olumlu ancak bitki boyu, çırçır randımanı ve lif kalite özellikleri yönünden ise genellikle olumsuz kendileme depresyonu bulunmuştur. Geniş anlamda kalıtım derecesi koza sayısı, koza ağırlığı, tek bitki kütlü pamuk verimi ve yüz tohum ağırlığı için orta buna karşın çırçır randımanı ile lif kalite özellikleri için yüksek bulunmuştur. F5 generasyonunda yer alan çift melez kombinasyonlar tek bitki kütlü pamuk verimi, koza sayısı, koza ağırlığı, meyve dalı sayısı, çırçır randımanı için olumsuz buna karşın lif uzunluğu ve inceliği için olumlu yönde standart heterosis göstermiştir. Sonuç: Yüksek verim, %40'ın üzerinde çırçır randımanı, ticari sınırlar içerisinde lif inceliği, lif dayanıklılığı ve lif uzunluğu yönünden Julia / ST-468 // Carmen / Carisma, Carisma / Carmen // Gloria / Carisma, Julia / ST-468 // Gloria / Flash) ve ST-468 / Claudia // Gloria /Flash F5 melez kombinasyonlarının ileri generasyonlara aktarılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to determine the intergenerational and intra-generational performance of hybrid cotton combinations, inbreeding depression, standard heterosis and broad sense heritability. Materials and Methods: F3 seeds of 13 double cross populations constituted the initial material of the study. In 2022, the F3 and F4 populations and in 2023, the F4 and F5 populations were evaluated according to the Randomized Complete Block Design with 3 replications. Results: Significant genotypic differences were found in F3/F4 and F4/F5 generations for boll number, boll weight, single plant seed cotton yield, ginning out-turn, fiber length, fiber fineness and fiber strength. In both years, inbreeding depression was generally favorable positive for single plant yield, boll number, boll weight, earliness traits and hundred seed weight, but generally unfavorable for plant height, ginning out-turn and fiber quality traits. Broad sense heritability was moderate for boll number, boll weight, single plant seed cotton yield and hundred seed weight, but high for ginning out-turn and fiber quality traits. When compared with the check cultivar May-455, F5 populations exhibited negative standard heterosis for single plant yield, boll number, boll weight, number of sympodial branches, ginning out-turn, but positive standard heterosis for fiber length and fineness. Conclusion: It was concluded that Julia / ST-468 // Carmen / Carisma, Carisma / Carmen // Gloria / Carisma, Julia / ST-468 // Gloria / Flash) and ST-468 / Claudia // Gloria /Flash F5 hybrid combinations should be transferred to the next generations for high yield, ginning yield above 40%, fiber fineness, fiber strength and fiber length within commercial limits.