Optimization of efficiency in biodiesel production from microalgae with machine learning methods
Mikroalglerden biyodizel üretiminde makine öğrenimi yöntemleri ile verimliliğin optimizasyonu
  1. Tez No: 955963
  2. Yazar: CANBERK ÜNGÖRMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYTUN ONAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroalgler, Biyodizel Üretimi, Yapay Zeka, Chlorella minutissima, Optimizasyon, Microalgae, Biodiesel Production, Artificial Intelligence, Chlorella minutissima, Optimization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, fosil yakıtların tükenmesi ve çevresel krizlerin artmasıyla sürdürülebilir enerji alternatiflerinin önem kazandığı bir dönemde, mikroalglerden biyodizel üretimini incelemektedir. Özellikle Chlorella minutissima türü, yüksek lipid içeriği ve çevresel esneklik özellikleriyle biyoyakıt üretimi için umut verici bir kaynaktır. Ayrıca mikroalgler, tarımsal kimyasallarla kirlenmiş atık suları arıtma ve karbondioksit tutma kapasitesiyle çevresel faydalar sağlamaktadır. Ancak, biyodizel üretiminde optimum koşulların belirlenmesi zaman alıcı ve maliyetli deneyler gerektirmektedir. Bu zorluklara çözüm olarak, yapay zeka ve derin öğrenme yöntemleriyle biyodizel üretim süreçlerinin analizi ve optimizasyonu hedeflenmiştir. Malathion, Chlorpyrifos, Cypermethrin, Atrazine, tuzluluk, pH ve ışık yoğunluğu gibi faktörlerin etkileri derin öğrenme modelleri ve hibrit algoritmalarla değerlendirilmiş, kritik üretim parametreleri açıklanabilir yapay zeka teknikleriyle belirlenerek deneysel bağımlılık azaltılmıştır. Çalışma, biyodizel üretim süreçlerinin ekonomik fizibilitesini artırarak geniş ölçekli uygulamalar için bir yol haritası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines biodiesel production from microalgae in an era where sustainable energy alternatives gain importance due to depleting fossil fuels and escalating environmental crises. Chlorella minutissima, with its high lipid content and environmental adaptability, stands out as a promising resource for biofuel production. Additionally, microalgae contribute to environmental benefits by treating wastewater contaminated with agricultural chemicals and capturing carbon dioxide. However, determining optimal conditions for biodiesel production typically requires time-consuming and costly experiments. To address these challenges, this study aims to analyze and optimize biodiesel production processes using artificial intelligence and deep learning methods. Factors such as Malathion, Chlorpyrifos, Cypermethrin, Atrazine, salinity, pH, and light intensity were analyzed using deep learning models and hybrid algorithms. Critical production parameters were identified through explainable AI techniques, reducing experimental dependency. This study contributes to renewable energy technologies by enhancing the economic feasibility of biodiesel production and providing a roadmap for large-scale applications.