Farklı yaprak gübresi uygulamalarının cin mısırda (Zea mays Everta) verim ve verim öğelerine etkisi
The effect of different fertilizer applications from leaf on yield and yield components in popcorn (Zea mays Everta)
  1. Tez No: 955979
  2. Yazar: AHMET DANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ONUR KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: cin mısır, gübre, kalite, verim, popcorn, fertilizer, quality, efficiency
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Bu çalışmada farklı yaprak gübresi çeşitlerinin verim, verim unsurları ve tane kalite parametreleri üzerine etkilerinin incelenmiştir. Materyal ve Yöntem: Elacin (cin mısır) çeşidine 6-8 yapraklı büyüme döneminde farklı yaprak gübresi uygulamaları yapılmıştır. Deneme 2023 yılında Denizli ili Tavas ilçesi Altınova mahallesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak planlanmıştır. Farklı yaprak gübresi uygulamaları denemenin faktörlerini oluşturmuştur. Bulgular: Öncelikle yaprak gübresi uygulamasının genel olarak yaprak sayısını arttırdığı gözlemlenmiştir. Bunun yanında yaprak gübresi uygulamalarının nişasta oranı, lif oranı ve bitki sap çapı değerlerinde etkili olduğu ve istatiksel farkların önemli olduğu söylenebilir. Bunların dışındaki özelliklerde (kül, bin tane ağırlığı, koçanda tane sayısı, koçan verimi, bitki boyu, koçan yüksekliği ve koçan uzunluğu) ise yaprak gübresinin etkileri önemsiz çıkmıştır. Sonuç: Çalışama sonucunda yapraktan uygulanan magnezyumun sap çapını ve koçan uzunluğunu arttırdığı, bor uygulamasının ise ilk koçan yüksekliği, koçanda tane sayısı ve tane de lif oranı değerlerini yükselttiği görülmüştür. Kalsiyum gübresinin bin tane ağırlığını ve koçan verimi değerlerini arttırdığı söylenebilir. Çinko uygulaması ise yağ oranını yükselttiği ve azot uygulamasının bitki boyunu arttırdığı görülmüştür. Elde edilen sonuçların güvenilirliğinin artırılabilmesi için farklı yıl ya da lokasyonlarda tekrarlanması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the effects of different foliar fertilizer types on yield, yield components and grain quality parameters of popcorn were investigated. Material and Methods: Different foliar fertilizer applications were made to Elacin (popcorn) variety in the 6-8 leaf growth period. The trial was carried out in 2023 in Altınova of Tavas district of Denizli province. The study was planned as a randomized block design with three replications. Different foliar fertilizer applications constituted the factors of the trial. Results: First, it was observed that foliar fertilizer application generally increased the number of leaves. In addition, it can be said that foliar fertilizer applications were effective in starch ratio, fibre rate and plant stem diameter values and the differences were significant. In other characteristics (ash, thousand grain weight, number of grains on the cob, cob yield, plant height, cob height and cob length), foliar fertilizer differences were insignificant. Conclusion: As a result of the study, it was seen that magnesium applied from the leaf increased the stem diameter and cob length, while boron application increased the first cob height, number of grains on the cob and fibre ratio values. It can be said that calcium fertilizer increases thousand grain weight and cob yield values. Zinc application increases oil ratio and nitrogen application increases plant height. It would be appropriate to repeat the results in different years or locations to increase the reliability of the results obtained.