Organik çilek yetiştiriciliğinde farklı organik atıkların verim ve kaliteye etkileri
The effects of different organic waste on yield and quality of organically grown strawberry
- Tez No: 321532
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ DEMİRSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek, organik yetiştiricilik, organik atık, ahır gübresi, strawberry, organic farming, organic waste, manure
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırma 2009-2011 yılları arasında Samsun OMÜ Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama bahçesinde yürütülmüştür. Denemede fındık zurufu (F), fındık zurufu kompostu (FK), çeltik kavuzu (Ç), çeltik kavuzu kompostu (ÇK) ve ahır gübresi gibi farklı organik atıkların `Camarosa', `Sweet Charlie', `Redlands Hope' ve `Fern' çilek çeşitlerinin verim ve kaliteleri üzerine etkileri incelenmiştir. Denemede organik atıkların meyve verim ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla bitki başına verim (g/bitki), kümülatif verim (g/bitki), çürük meyve miktarı (g/bitki), meyve ağırlığı (g), SÇKM (%), titre edilebilir asit içeriği (%), C vitamini içeriği (mg/100g), meyve rengi gibi özellikler incelenmiştir. Organik atıkların vejatatif büyüme üzerine etkilerini incelemek amacıyla denemede dinlenmeye giriş, çiçeklenme başlangıcı ve hasat sonunda olmak üzere deneme boyunca bitki sökümleri yapılmış ve bu sökümlerde kol sayısı (adet/bitki), yaprak sayısı (adet/bitki), yaprak alanı (cm2), yaprak sap uzunluğu (cm), yaprak sap kalınlığı (mm), gövde sayısı (adet/bitki), gövde çapı ve bitki kuru ağırlıkları belirlenmiştir. Ayrıca bu sökümlerden alınan yaprak örneklerinde ve hasat döneminde alınan meyve örneklerinde N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn ve Mn içerikleri saptanmıştır.Denemede farklı organik atıklar arasında verim kriterleri bakımından istatistiksel olarak bir fark belirlenmemiştir. Farklı organik atık uygulamalarının bazı meyve kalite özellikleri üzerine etkileri zaman zaman önemli olmuştur. Denemede en ağır meyveler FK (2010); en yüksek SÇKM içeriği B ve FK (2011); en yüksek C vitamini içeriği FK (2010), B (2011) ve FK (2011) uygulamalarından elde edilmiştir.Deneme sonucunda organik çilek yetiştiriciliğinde organik atıkların ahır gübresi yerine kullanılabileceği görülmüştür. Organik atıklar içerisinde de fındık zurufu ve fındık zurufu kompostunun diğer organik atıklara oranla daha iyi sonuçlar verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted during 2009-2011 to investigate the effects of some organic wastes such as hazelnut husk (F), hazelnut husk compost (FK), rice husk (Ç), rice husk compost (ÇK) and farm yard manure (A) on the yield and quality of strawberry in organic strawberry growing. In the study, `Camarosa?, `Sweet Charlie?, `Redlands Hope? and `Fern? strawberry cultivars were used as plant materials. In the experiment, to determine effects of organic wastes on the yield and fruit quality of strawberry, yield (g/plant), cumulative yield (g/plant), rotten fruit (g/plant), fruit weight (g), TS (%), acidity (%), vitamin C contents (mg/100g), fruit color were examined. Effects of organic wastes on vegetative growth, in different periods including dormancy, first flowering and harvest end, some were destructive harvest procedures were applied to the experiment, so runner number (number/plant), leaves number (number/plant), leaves area (cm2), petiole length (cm), petiole diameter (mm), crown number (number/plant), crown diameter (mm), plant dry weight (g) were examined. In addition, in leaf samples obtained from each destructive harvest, and fruit samples obtained from each harvest, N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn and Mn contents were determined.In the experiment, there was no significant difference in terms of the effects organic waste on fruit yield. However, there were somewhat significant differences in terms of fruit quality among organic wastes. The heavy fruit was from FK (2010), the highest total soluble solid content was from B and FK (2011), the highest vitamin C content was from FK (2010), B (2011) and FK (2011).As a result of the experiment, it can be concluded that organic wastes as hazelnut husk (F), hazelnut husk compost (FK), rice husk (Ç), rice husk compost (ÇK) can be used to replace the farm yard manure (A) because of sufficient fruit yield and higher fruit quality in organic strawberry growing. Hazelnut husk and hazelnut husk compost generally had better results compared to other organic wastes used in the present study.