Remote control of processes via intrnet
İnternet üzerinden uzaktan işlemlerin kontrolü
- Tez No: 95598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA GÖKALP ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Kontrol, Winsock, TCP/IP, Sunucu/İstemci, PLC, Remote Control, Winsock, TCP/IP, Server/Client, PLC. ic yükseköğretim kurulu
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ REMOTE CONTROL OF PROCESSES VIA INTERNET Ümit Mücteba TOPALOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK - ELEKTRONİK ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Ziya Gökalp Altun Yıl :2000, Sayfa :96 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ziya Gökalp Altun Yrd. Doç. Dr. Murat Aksoy Yrd.Doç.Dr. Veli Hakkoymaz Bu çalışmada internet aracılığıyla kontrol yöntemi önerilmektedir. Metod kullanımı için minimum gereksinim bir tanesi işlemi kontrol eden sunucu(server), diğeri herhangi bir yerde bulunan istemci (client) olmak üzere iki adet internet bağlantılı bilgisayar ile bilgisayarla haberleşebilen herhangi bir kontrolcülü işlemdir. Bu çalışmada önerilen PLC tipli kontrolcü, cihazlarla ilgili bilgilerin bilgisayara gönderilmesi ve gelen kontrol komutlarının cihazlara uygulanmasında kullanılmaktadır. Sunucu bilgisayar gelen cihaz bilgilerini işlemekte ve bu bilgileri ekran görüntüsü ile birlikte istemciye göndermektedir. Sunucu ayrıca istemcinin ve/veya kendi kullanıcısının verdiği kontrol komutlarını PLC'ye iletmektedir. İstemci gelen bilgileri ve ekran görüntüsünü sunucudan almakta ve gerekli kontrol komutlarını göndermektedir, böylece işlemin uzaktan kumandası ve izlenme izni yetkili istemci kullanıcısına verilmiş olmaktadır. Ayrıca, önerilen metod birden fazla işlem, sunucu ve istemciden oluşan sistemlere de uygulanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS REMOTE CONTROL OF PROCESSES VIA INTERNET Ümit Mücteba TOPALO?LU DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Ziya Gökalp Altım Year :2000, Pages :96 Jury Assist. Prof. Dr. Ziya Gökalp Altun Assist. Prof. Dr. Murat Aksoy Assist. Prof. Dr. Veli Hakkoymaz In this study, a method of remote process control via internet is proposed. Minimum requirement to use the method is two computers, server and client, with internet connections, of which server controls the process with any type of controller communicating with a computer, and the other is client, which can be anywhere. Process controller, of whom type PLC is proposed, is used to send equipment's data to server computer and apply taken commands to equipment. Server computer processes coming equipment data and sends them with its screen snapshot to client. Server also transmits the commands, which are given by its user and/or client, to PLC. Client gets data and screen snapshot from server and sends the required commands, due to permission of remote viewing and controlling of process is given to authorized user. Besides, this proposal can be applied to systems, which is constructed with more than one process, one server and one client.