Adenomyoziste anjiogenez, apoptozis ve enerji metabolizmasının araştırılması
Investigation of angiogenesis, apoptosis and energy metabolism in adenomyosis
- Tez No: 956002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİYE CANACANKATAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Adenomyozis, VEGF, Bcl-2, IDH1, HIF-1A, Adenomyosis, VEGF, Bcl-2, IDH1, HIF-1A
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Adenomyozis endometriyal gland ve stromanın miyometriyuma invazyonu sonucu oluşan benign bir uterus hastalığıdır. Bu çalışmada, adenomyoziste anjiogenez, apoptozis ve enerji metabolizması araştırıldı. Çalışmaya, Grup I; adenomyozis dokusu, Grup II; adenomyozis hastalarının ötopik endometriyum dokusu ve Kontrol Grubu; adenomyozisi olmayan bireylerin endometriyum dokusu olmak üzere 3 grup dahil edildi. Parafinli arşiv dokular kullanılarak retrospektif bir çalışma gerçekleştirildi. Anjiyogenez belirteci olarak VEGF, EGF, ICAM-1 ve HIF-1A düzeyleri, apoptozis belirteci olarak Bcl-2, kaspaz 9 ve kaspaz 3 düzeyleri, ayrıca enerji metabolizmasının belirteci olarak IDH1, FH ve SDHC düzeyleri incelendi. Tüm belirteçlerin gen ekspresyon düzeyleri RT-PCR yöntemi ile belirlendi. Çalışmanın sonucunda, VEGF ekspresyon düzeylerinin adenomyozis dokusunda Kontrol Grubuna ve adenomyozis hastalarının ötopik endometriyum dokusuna göre artmış olduğu bulundu. Bcl-2 ekspresyon düzeylerinin adenomyozis dokunda aynı hastaların ötopik endometriyum dokusuna göre artmış olduğu saptandı. IDH1 ekspresyon düzeylerinin ise adenomyozis dokusunda ve adenomyozisli hastaların ötopik endometriyum dokusunda, Kontrol Grubuna göre azalmış olduğu tespit edildi. Bu sonuçlar; VEGF, Bcl-2 ve IDH1'in adenomyozis etiyolojisiyle ilişkili olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Adenomyosis is a benign uterine disease resulting from myometrial invasion of the endometrial gland and stroma. In this study, angiogenesis, apoptosis and energy metabolism were investigated in adenomyosis. Three groups were included in the study: Group I; adenomyosis tissue, Group II; eutopic endometrium tissue of adenomyosis patients, Control Group; endometrial tissue of individuals without adenomyosis. A retrospective study was performed using paraffin archival tissues. VEGF, EGF, ICAM-1 and HIF-1A levels were evaluated as angiogenesis markers, Bcl-2, caspase-9 and caspase-3 levels were investigated as apoptotic indicators and IDH1, FH and SDHC levels were also examined as energy metabolism marker. Gene expression levels of all markers were determined by RT-PCR. As a result; VEGF expression levels were found to be increased in adenomyosis tissue according to the control group and euthopic endometrial tissue of adenomyosis patients. Bcl-2 expression levels were found to be increased in the adenomyosis tissue compared to the euthopic endometrial tissues of the same patients. It was determined that expression levels of IDH1 were decreased in the adenomyosis tissue and in the eutopic endometrium tissues of the adenomyosis patients compared to the Control Group. These results point out that VEGF, Bcl-2 and IDH1 may be associated with etiology of adenomyosis.