Genişleyen bilinç olarak sağlık kuramına temellendirilmiş dans ve hareket terapisi yöntemlerinin, depresyon tanılı bireylerin benlik saygısı, bilinçli farkındalık ve depresyon düzeyine etkisi
The effects of dance and movement therapy methods based on the theory of health as expanding consciousness on self-esteem, mindfulness, and depression levels of individuals diagnosed with depression
  1. Tez No: 956096
  2. Yazar: YAĞMUR ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE BULDUKOĞLU, PROF. DR. İLHAN GÜNBAYI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, eylem araştırması, Newman'ın Genişleyen Bilinç Olarak Sağlık Kuramı, praksis, psikiyatri hemşireliği, Action research, depression, psychiatric nursing, praxis, Newman's Theory of Health as Expanding Consciousness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
ÖZET Amaç: Araştırmanın amacı, bir praksis olarak Newman'ın Genişleyen Bilinç Olarak Sağlık Kuramı'na temellendirilmiş Dans ve Hareket Terapisi Yöntemlerinin, depresyon tanılı bireylerin benlik saygısı, bilinçli farkındalık ve depresyon düzeyine etkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışma iç içe geçmiş karma desende tasarlanan katılımlı eylem araştırmasıdır. Çalışmanın nitel boyutu hermenötik diyalektik yaklaşıma dayalı fenomenolojik desende, nicel boyutu ise eylem öncesinde ve sonrasında benlik saygısı, bilinçli farkındalık ve depresyon düzeylerinin ölçümleri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nitel verileri çözümlendikten sonra MAXQDA programında kodlanmış, analiz sürecinde ilk olarak her katılımcının verileri bireysel olarak değerlendirilmiş, ardından sekiz katılımcının verileri üzerinden ortak örüntüleri belirlemek amacıyla içerik analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada uygulanan praksis, kadınların yaşadıkları depresyonun, onların tüm yaşam örüntülerini etkileyen ve dönüştüren bir yaşam deneyimi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kadınların ortak yaşam örüntüleri, kendilik algısı, ilişkileri, duygusal durumları, yaşamsal zorlukları ve dönüşüm süreçleri olarak belirlenmiştir. Uygulanan praksis, örüntü tanıma yoluyla farkındalık ve içgörü gelişimini destekleyerek, eylem öncesine göre, eylem sonrası benlik saygısı ile bilinçli farkındalığın artması ve depresyon düzeylerinin azalması yoluyla genişleyen bilince katkı sağlamıştır. Sonuç: Uygulanan praksis, depresyon tanısı almış kadınların yaşam örüntülerini ortaya çıkararak, bu örüntüler üzerinden farkındalık ile içgörü geliştirerek bilinç genişleme sürecine katkı sağlamıştır. Bu bağlamda depresyon tanılı bireylerle çalışan hemşirelerin, bu praksisi kullanmaları ve bunun için empatik iletişim, derinlemesine görüşme gibi terapötik iletişim becerileri, örüntü tanıma ve bakım ortaklığı yetkinliklerini geliştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study is to evaluate the effects of Dance and Movement Therapy methods, based on Newman's Theory of Health as Expanding Consciousness as a praxis, on self-esteem, mindfulness, and depression levels in individuals diagnosed with depression. Method: This research was conducted as a participatory action study designed within an embedded mixed-methods framework. The qualitative dimension was based on a phenomenological design grounded in a hermeneutic-dialectic approach, while the quantitative dimension involved measuring participants' levels of self-esteem, mindfulness, and depression before and after the praxis. Following the analysis of qualitative data, coding was carried out using the MAXQDA software. The data of each participant were first analyzed individually, and then content analysis was conducted across the data of eight participants to identify common patterns. Results: The praxis implemented in this study revealed that the depression experienced by the women was a life experience that affected and transformed their entire life patterns. Common life patterns among the women were identified as self-perception, interpersonal relationships, emotional states, life challenges, and processes of transformation. The praxis supported the development of awareness and insight through pattern recognition and contributed to expanding consciousness by increasing self-esteem and mindfulness levels while decreasing depression levels after the intervention compared to pre-intervention. Conclusion: The praxis implemented in this study revealed the life patterns of women diagnosed with depression and contributed to the process of expanding consciousness by fostering awareness and insight through those patterns. In this context, it is recommended that nurses working with individuals diagnosed with depression adopt this praxis in their practice and develop competencies in therapeutic communication, including empathic communication and in-depth interviewing, as well as in pattern recognition and establishing care partnerships.