Bonzai kullanımının acil serviste klinik seyir ve sonuçları açısından incelenmesi
Investigation of the clinical course and outcomes of bonsai use in emergency department
- Tez No: 726814
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT YÜCEL ÇAVUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bonzai, sentetik kannabinoidler, acil servis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çalışmamızda sentetik bir kannabinoid olan ve kullanımı giderek artan bonzai'nin klinik seyir ve sonuçlarını inceleyerek literatüre katkıda bulunmayı amaçladık. Çalışmamız 1 Ocak 201.- 31 Aralık 201. tarihleri arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne izole Bonzai alımı sebebiyle başvuran hastalar ile retrospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen 149 hastanın yaş, cinsiyet, tansiyon, kalp hızı, solunum sayısı, ateş, GKS, kullanım şekli ve süresi, kullanılan dozun kaçıncı doz olduğu, semptomlar, ön tanı, kesin tanı, takip süreleri (acil, servis ve yoğunbakım), mekanik ventilasyon ihtiyacı, antidot uygulamaları, antidot uygulamasının etkileri, kranial tomografi sonuçları, biyokimya parametreleri, yoksunluk, toksite, mortalite ve morbidite durumları değerlendirildi. Verilerin analizi SPSS for Windows 18 paket programı ile yapıldı. Nonparametrik verilerin analizde Mannn whitney U testi kategorik değişkenler Ki-Kare ve fisher kesin ki-kare testleri kullanıldı. Aksi belirtilmedikçe p0,05). Toksikasyon gelişen hastalarda ajitasyon, bilinç ve konuşma bozukluğu fazla iken, toksikasyon gelişmeyen hastalarda ise madde isteği, huzursuzluk, terleme ve baş ağrısı sıklığı anlamlı olarak yüksekti (p0,05). Toksikasyon gelişen hastalarda kreatinin ve CKMB değerleri anlamlı olarak yüksekti (p0,05). Sonuç olarak; içeriği ve klinik etkileri oldukça karışık ve sürekli değişen bonzailer, özellikle genç yaştaki bireyleri etkileyen, tüm sistemleri tutabilen, rabdomiyoliz, iskemi, solunum depresyonu gibi hayati bulgular ile seyredebilen ve mortalite morbiditeye yol açabilen madde alımlarıdır. Acil servis takip süresi 6-8 saat, yakın klinik-vital-monitör takibi ile olmalı, psikiyatri ve ilgili branş konsültasyonları yapılmalı, hastalar AMATEM'e yönlendirilmelidir. Standart tedavi ve yönetimin gelişmesi maddenin değişkenliği nedeniyle zor olmakla beraber, bu konuda daha fazla çalışmalar ve kılavuzlar oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
In our report we aimed to identify the clinical pattern and outcomes of synthetic cannabinoids, namely“bonsai”which has increasing usag. Our study has been established in Dışkapı Yıldırım Beyazıt Education and research hospital during 201. including isolated bonsai users retrospectively. The study included 149 patients parameters were age, gender, tension arterial, heart rate, respiratory rate, temperature, Glasgow Coma Scale, symptoms, primary diagnosis, follow-up durations in emergency room, ICU or ward, need for mechanical ventilation, antidote administration, the effects of antidote administrations, results of cranial computerized tomographies, laboratory results, withdrawal symptoms, toxicity, mortality and morbidity. Data analyses were performed by SPSS for Windows v.18.Mann Whitney U test were used to analyze nonparametric variables. Categorical variables were analyzed with chi-square and Fisher's exact tests.