Türkiye'de un sanayi sektörünün analizi
The Analysis of flour mill industry in Turkey
  1. Tez No: 95617
  2. Yazar: ERKAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday unu, Un sanayii, Türkiye, Sektör Analizi, Flour mill, Flour mill industry, Turkey, Industry analysis II
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE UN SANAYİ SEKTÖRÜNÜN ANALİZİ Erkan AKTAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Yıl: 2000, Sayfa: 72 Jüri Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Doç. Dr. Necat ÖREN Araştırmada öncelikle Dünyada ve Türkiye'de buğday ve un üretimi ve un sanayiinin durumu incelenmiştir. Türkiye'de buğdaya uygulanan destekleme politikaları, un sanayiinde kapasite kullanımı, üretim, ithalat ve ihracat konulan üzerinde durulmuş ve sorunlar saptanmıştır. Araştırmada Türkiye'deki un üretimi yapan işletmeler incelenmiş, 49 un fabrikası yöneticileriyle anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerin kapasiteleri, teknolojik durumu, çalışma sistemleri, üretim miktarları, hammadde temini, pazarlama ile ilgili konular incelenmiş ve sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri geliştirilmiştir. Bu veriler, endüstri organizasyon modeli içerisinde,“Yapı, Davranış ve Performans”şeklinde analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda; buğdayda kalite yetersizliği, atıl kapasite ve haksız rekabet hemen hemen bütün işletmelerde ortak sorunlar olarak belirlenmiştir. Mevcut sorunlarına çözüm bulabilen, gerek sermaye gerekse teknolojik açıdan gücünü koruyabilen ve sağlam bir yönetim yapısına sahip olan firmalar sektördeki paylarım korurken, diğerlerinin sektör içindeki paylan azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis THE ANALAYSIS OF FLOUR MILL INDUSTRY IN TURKEY Erkan AKTAŞ UNIVERSTY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Year: 2000, Page: 72 Jury Prof. Dr. Oğuz YURDAKUL Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Associate Prof. Necat ÖREN In this reseach, firstly, the production of wheat, wheat flour, and, the situation of flour mill industry in the world and Turkey, were investigatited. The support policies which were applied to wheat in Turkey, the capacity for flour mill industry, production, import, export affair were discussed and the problem were determined. The producer of flour mill in Turkey were analysed. Investigation data was collected by questionnaire from 49 active firms in Turkey. The capasities of the firms, technological levels, the production amount, the supply of row material, and marketing were examined and problems and solution were discussed. Industrial organisation model (Structure, conduct and performans) were used for analysis these data. Determined problems are inactive capacity, low quality wheat and unfair competition. As a result, which can find solutions to their problems and keep their capital and technological power are claim a stable share in the field, otherwise they lost their shares in the market.