Seyhan nehri Adana iç göl bölümünün fiziksel, kimyasal ve plankton kalitesi özellikleri ve mevsimsel değişimleri
  1. Tez No: 95619
  2. Yazar: ŞÜKRAN AYGÜN (DEDELER)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN SARIHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Nehir, Plankton, Zooplankton, Fitoplankton, Seyhan Nehri, River, Plankton, Zooplankton, Phytoplankton, Seyhan River. II
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz DOKTORA TEZİ SEYHAN NEHRİ ADANA İÇ GOL BÖLÜMÜNÜN FİZİKSEL, KİMYASAL VE PLANKTON KALİTESİ ÖZELLİKLERİ VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMLERİ Şükran (DEDELER) AYGÜN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Ercan SARMAN Bu çalışmada Seyhan Nehri Adana İç Gölü'nde 15 Ağustos 1996-15 Temmuz 1 997 tarihleri arasında bazı fiziksel ve kimyasal özellikler, plankton kompozisyonu ve bunların mevsimsel değişimi belirlenmiştir. Araştırmada Fitoplanktonda 62 takson (Chlorophyta'ya ait 29, Bacillariophyta'ya ait 15, Chysophyta'ya ait 1, Cyanophyta'ya ait 12, Dinophyta'ya ait 3, Euglenophyta'ya ait 2), Zooplanktonda 22 takson (Cladocera'ya ait 9, Rotifera'ya ait 9, Copepoda'ya ait 2, Protozoa'ya ait 1, Nematoda'ya ait l'er) saptanmıştır. Plankton kış aylarında nitel ve nicel olarak düşük sayılarda bulunmuştur. Sıcaklık artışının özellikle Bacillariophyta ve Chlorophyta artışını olumlu etkilediği, besin miktarının organizma sayısının düşük olduğu, aylarda yüksek olduğu Zooplanktonun ilkbahar ve sonbahar aylarında tür çeşitliliği ve birey sayısı bakımından daha zengin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca iç gölde, kimyasal verilere göre henüz kaygı verecek bir kirlilik belirtisi bulunmadığı görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS PHYSICAL, CHEMICAL AND CRITERIA OF PLANKTON QUALITY AND SEASONAL CHANGES IN WHICH PART OF INNER LAKE OF THE SEYHAN RIVER Şükran (DEDELER) AYGÜN DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA SUPERVISOR: Prof. Dr. Ercan SARIHAN In this work, some physical and chemical criteria, plankton composition and seasonal variation of them are designated inner lake of Seyhan river between August 15, 1996 and July 15, 1997. Phytoplankton composition was found as 62 taxon in this research, 62 taxon belonging to phytoplankton (29 taxon Chlorophyta, 15 taxon Bacillariophyta, 1 taxon Chrysophyta, 12 taxon Cyanophyta, 3 taxon Dinophyta, 2 taxon Euglenophyta), and zooplankton, composition was found as 22 taxon Zooplankton (9 taxon Cladocera, 9 taxon Rotifera, 2 taxon Copepoda, 1 taxon Protozoa, 1 taxon Nematoda). Planktonic algae were found low in winter, both quantitatively and qualitatively. The high temperature was more effective increasing of Bacillariophyta and Chlorophyta, and nutrients were found high the months in which the amount of organism is low, Zooplankton were found high in spring and autumn either quantitatively and qualitatively. Also, chemical criteria was showed inner just lake had not been polluted.