Çok katlı yapıların yeni deprem yönetmeliğine göre analizi ve yapı düzensizliklerinin irdelenmesi
Analysis and investigation of structural irregularities of multistory structures according to the new Turkish earthquake code
  1. Tez No: 95618
  2. Yazar: FATİH AYDINALEV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYTULLAH TEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem mühendisliği, Yapı dinamiği, Serbest titreşim analizi, Yapı statiği, Spektrum analizi IV TEC YmSffitaETIM KDRUIUI) fltQKfi&OAOTnSYON BflEKKE&S, Earthquake engineering, Dynamics of structures, Modal analysis, Structural analysis, Spectrum analysis
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇOK KATLI YAPILARIN YENİ DEPREM YÖNETMELİĞİ (TDY'98)'NE GÖRE ANALİZİ VE YAPI DÜZENSİZLİKLERİNİN İRDELENMESİ Fatih AYDINALEV ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL Yd: 2000, Sayfa: 207 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL : Prof. Dr. Erhan KTRAL : Yrd. Doç. Dr. S.Seren AKAVCI Bu çalışmada, Yeni Deprem Yönetmeliği (TDY 98) incelenmekte ve getirdiği rijit diyafram, planda ve düşeyde düzensizlikler, göreli kat ötelemeleri ve ikinci mertebe etkileri gibi yeni kavramlar irdelenmektedir. Ayrıca Eşdeğer Deprem Yükü ve Mod Birleştirme Yöntemi ile bulunan sonuçlar karşılaştırılmaktadır. Diğer bir karşılaştırma statik Rayleigh oram ve dinamik serbest titreşim analizinden bulunan temel periyotlar arasında yapılmıştır. Bu çalışmada perdelerin kabuk veya elemanter geniş kolon olarak modellenmesi sonuçlan da karşılaştırılmaktadır. Aynca, asansör şaftlarının nasıl ele alınacağıda incelenmektedir. Tüm uygulamalar genel amaçlı SAP90 programı ile çözülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ANALYSIS AND INVESTIGATION OF STRUCTURAL IRREGULARITIES OF MULTISTORY STRUCTURES ACCORDING TO THE NEW TURKISH EARTHQUAKE CODE (TDY'98) Fatih AYDINALEV DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL Year: 2000, Pages: 207 Jury: Yrd. Doç. Dr. Beytullah TEMEL : Prof. Dr. Erhan KERAL : Yrd. Doç. Dr. S.Seren AKAVCI In this thesis the New Turkish Earthquake Code is studied and the new concepts such as rigid diaphragm floor model, structural irregularities in the plane and in the elevations, relative drift of the stories and second order effects are investigated. The results obtained by the method of equivalent earthquake storey loads and mode superposition spectrum analysis are compared. Another comparison is also made between the results due to statical Rayleigh ratio and dynamical free vibration analysis for the computation of first fundamental period of the building All the examples are solved with the aid of general purpose SAP90 computer program.