Elastik bağlantılı boşluklu deprem perdelerinin serbest titreşim analizi
Free vibration analysis of coupled shear walls with flexible connections
- Tez No: 95624
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. MURAT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Coupled Shear Walls, Continuos Connection Method, Stiffening Beam, Free Vibration Analysis XG1 DOKÜMANTASYON MEIKEZİ
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELASTİK BAĞLANTILI BOŞLUKLU DEPREM PERDELERİNİN SERBEST TİTREŞİM ANALİZİ Ferhat KAYMAKÇI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. H.Murat ARSLAN Yıl: 2000, Sayfa: 151 Jüri: Yrd. Doç. Dr. H. Murat ARSLAN : Prof. Dr. Orhan AKSOĞAN : Yrd. Doç. Dr. S. Seren AKA VCI Bu çalışmada kesit değişikliği olan ve elastik temele oturan güçlendirilmiş boşluklu perdelerin serbest titreşim analizi yapılmış ve perde ve kirişlerdeki kayma etkilerini ve bağlantı kirişlerinin elastik bağlantılı olmasından doğan etkileri de hesaba katan bir bilgisayar programı hazırlanmıştır. Sistem rijitlik matrisi oluşturulurken sürekli bağlantı yöntemi kullanılmıştır. Bunun için bağlantı kirişleri yerine eşdeğer rijitlikte tabakalar düşünülmüş ve birim yükler uygulanarak bina boyunca yerdeğiştirmeler hesaplanmıştır. Sistem kütle matrisi toplanmış kütle kabulüne göre yükseklik boyunca istenilen sayıda toplanmış kütie alınarak elde edilmiştir. İlk adımda sürekli bir yöntem, ikinci adımda ise ayrık kütleler kullanıldığı için yöntem sürekli-ayrık yöntem olarak adlandırılabilir. Belirtilen iki adımda rijitlik matrisi ve kütle matrisi elde edildikten sonra serbest titreşim analizi yapılır. Çalışmanın 7.bölümünde, sunulan yöntemle çeşidi örnekler çözülmüştür. Bulunan sonuçlar, başka yöntemlerle bulunan sonuçlarla karşılaştırılmış ve sonuçların çok yakm olduğu gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Boşluklu Perde, Sürekli Bağlantı Yöntemi, Güçlendirici Kiriş, Serbest Titreşim Analizi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. THESIS FREE VIBRATION ANALYSIS OF COUPLED SHEAR WALLS WITH FLEXIBLE CONNECTIONS Ferhat KAYMAKÇI DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd. Doç. Dr. H.Murat ARSLAN Year : 2000, Pages: 151 Jüri : Yrd. Doç. Dr. H. iMurat ARSLAN : Prof. Dr. Orhan AKSO?AN : Yrd. Doç. Dr. S. Seren AKAVCI In this work, the free vibration analysis of stiffened coupled shear walls with variable cross sections on flexible foundations is studied considering the effects of shear deformations in the walls and beams and the flexible connections of the connecting beams. A pertinent computer program has been prepared. The stiflhess matrix is obtained by employing the continuos connection method. To this end, the connecting beams are replaced by continuos laminae of equivalent stiffness. Applying unit forces, the corresponding displacements along the height are calculated. The mass matrix of the system is formed employing the lumped mass assumption and by choosing the number of lumped masses along the height freely. The method used can be called a continuos- discrete method, since the first step is a continuos method and the second step is a discrete one. We can perform free vibration analysis as we get the stiffness matrix and mass matrix. In chapter 7, a many examples are solved using the present method. The results found are compared with the results of other methods and a perfect match is observed.