Evaluation of wild pistacia germplasm for rootstock breeding: Morphological and horticultural survey, and application of molecular markers for fingerprinting and sex determination
Yabani pistacia gen kaynaklarını kullanarak anaç ıslahı: Morfolojik ve bahçe bitkileri özellikleri, moleküler markör tekniklerini kullanarak parmak izlerinin çıkartılması ve cinsiyet tayini
  1. Tez No: 95625
  2. Yazar: SALİH KAFKAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ÇETİNER, DR. RAFAEL PERL-TREVES
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pistacia, Anaç islam, Pistacia eıaycarpa, RAPD, RFLP, Cinsiyet tayini, DNA parmak izi, Morfoloji. VI, Pistacia, Rootstock Breeding, Phytogeny, Pistacia eurycarpa, RAPD, RFLP, Sex determination, DNA fingerprinting, Morphology
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
oz DOKTORA TEZİ Yabani Pistacia Gen Kaynaklarını Kullanarak Anaç Islahı: Morfolojik ve Bahçe Bitkileri Özellikleri, Moleküler Markör Tekniklerini Kullanarak Parmak İzlerinin Çıkartılması ve Cinsiyet Tayini Salih KAFKAS ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Birinci Danışman : Prof. Dr. Selim ÇETİNER İkinci Danışman : Dr. Rafael Peri-TREVES Yü: 2000, Sayfa: 172 Jüri : Prof. Dr. Selim ÇETİNER Dr. Rafael Perl-TREVES Prof.Dr.Nurettin KAŞKA Prof.Dr.Ahsen Işık ÖZGÜVEN ProfDr. Ayzin KÜDEN Türkiye'nin yabani Pistacia gen kaynaklarını kullanarak doğal ve yapay tozlama ile elde edilen 81 Pistacia genotipi antepfistığrna anaç olabilme özellikleri bakımından değerlendirilmiştir. Fidanlık performanslarına göre, en iyi anaçlık çöğürler P. atlantica türünden elde edilmiştir. Bir genotipin birden fazla tozlayıcı ile yapay olarak tozlandığı durumlarda, tozlayıcı tipinin tohum ve çöğür özellikleri üzerine etkileri araştınlrnıştrr. Farklı tozlayıcılar meyve ağırlığı ve boyutları ile çimlenme ve uniform çöğür gelişmesini etkilemiştir. Anaç ıslahı amacıyla kullanılan bu koleksiyonun morfolojik olarak ve RAPD analizleri ile sınıflandırılması yapılmıştır. Elde edilen moleküler verilere göre, P. khhyuk genotipleri P. vera türüne daha yalan akraba olması gerekirken P. atlantica türüne yakın bulunmuştur. Böylece bu genotiplerin P eıaycarpa olarak tanımlanması yapılmıştır. Genotipleri karşılaştırmada kullanılacak olan polimorfik primerler aranırken P. vera, P. atlantica, P. terebinthus ve P. eıaycarpa türlerine özgü markörler bulunmuştur. Aynca moleküler markör teknikleri P. atlantica, P. terebinthus ve P. eıaycarpa türlerinde cinsiyet ile ilişkili markörlerin bulunmasında da kullanılmıştır. Taranan 472 primer arasından, P. eurycarpa türünde, biri erkeğe ve diğeri de dişiye özgü olmak üzere iki adet, P. atlantica türünde ise bir adet dişiye özgü cinsiyet ile ilişkili markörler bulunmuştur. Cinsiyet ile ilişkili BC 156(i3oo) markörü klonlanarak, lekeleme analizi ve nükleotid diziliminin çıkartılması sonucu, bu markörün bir tekrarlanan dizilimine sahip olduğu, ve öteki Pistacia türlerinin her iki cinsiyetine ait DNA'lannda da bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS Evaluation of Wild Pistacia Germplasm for Rootstock Breeding: Morphological and Horticultural Survey, and Application of Molecular Markers for Fmgerprinting and Sex Determination Salih KAFKAS DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA First Supervisor : Prof Dr. Selim ÇETİNER Second Supervisor : Dr. Rafael Perl-TREVES Year 2000, Pages: 172 Jury : Prof. Dr. Selim ÇETİNER Dr. Rafael Perl-TREVES Prof JDr.Nurettin KAŞKA Prof.Dr.Ahsen Işık ÖZGÜVEN ProfJDr. Ayzin KÜDEN The wild Pistacia germplasm of Turkey was studied to obtain superior rootstock seed sources for Pistacia vera by evaluating 81 Pistacia genotypes obtained from open and controlled pollination. The best seedling rootstocks were produced by P. atlantica genotypes with respect to their nursery performance. In those cases when a single female parent was pollinated with more than one pollinators, the nut, seed and seedling characteristics of the progeny were evaluated. Nut weight, nut size, germination and uniformity of seedling growth were affected by the pollen parent. This collection was characterized morphologically and by RAPD analysis, and the obtained results were subjected to phylogenetic analysis. According to the molecular data, our P. khinjuk samples were closer to P. atlantica than P. vera, which raised the possibility that these genotypes should be re-classified as P. eurycarpa. While screening for polymorphic RAPD primers, species-specific markers were identified for P. vera, P. atlantica, P. terebinihus and P. eurycarpa. Molecular markers were also applied to identify sex-linked markers in P. atlantica, P. terebinthus and P. eurycarpa. Out of 472 primers screened, two RAPD primers produced male and female specific sex-associated markers in P. eurycarpa, and one primer generated a female-specific sex-linked marker in P. atlantica. The sex-asociated RAPD marker, BC 156(1300), was analyzed by cloning, sequencing and Southern analysis. It was shown to contain a repetitive sequence that is also present in the other Pistacia species.