Acinetobacter baumannii'ye karşı eravasiklin ve omadasiklinin diğer antimikrobiyal ajanlarla kombine etkisi
Combined effect of eravacycline and omadacycline with other antimicrobial agents against Acinetobacter baumannii
  1. Tez No: 956265
  2. Yazar: ÖZLEM ERKOÇ GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAN VARDAR ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik Direnci, Dama tahtası, Sinerji, Antibiotic Resistance, Checkerboard, Synergy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Acinetobacter baumannii'ye Karşı Eravasiklin ve Omadasiklinin Diğer Antimikrobiyal Ajanlarla Kombine Etkisi Amaç: Bu çalışma, üçüncü kuşak tetrasiklinler arasında yer alan eravasiklin ve omadasiklinin, tek başına ve diğer antibiyotiklerle (seftazidim, meropenem, amikasin, tobramisin, siprofloksasin ve kolistin) kombinasyonlarının Acinetobacter baumannii'nin klinik izolatlarına karşı in vitro etkinliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Balıkesir Üniversitesi Hastanesinde klinik örneklerden izole edilen 50 A. baumannii suşu için eravasiklin ve omadasiklinin minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değerleri sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle belirlendi. Sonuçlar EUCAST ve CLSI yönergelerine göre yorumlandı. Ayrıca, meropeneme dirençli 10 suş seçilerek her iki antibiyotiğin diğer altı antibiyotikle kombinasyonları dama tahtası yöntemiyle analiz edildi. Bulgular: Test edilen suşların %88'i meropeneme, %6'sı ise kolistine dirençli bulundu. Eravasiklin ve omadasiklinin MİK aralıkları sırasıyla 0,12–4 µg/mL ve 0,5–8 µg/mL aralığında bulundu. Eravasiklin ve omadasiklin için MİK50 değerleri sırasıyla 0,5 µg/mL ve 1 µg/mL iken MİK90 değerleri 2 µg/mL idi. Eravasiklinin seftazidim, meropenem, kolistin, amikasin ve siprofloksasin ile kombinasyonlarında sırasıyla %80, %80, %70, %60 ve %50, omadasiklinin aynı antibiyotiklerle kombinasyonlarında %80, %70, %60, %50 ve %30 oranında sinerji gözlendi. Her iki antibiyotik de tobramisin ile sinerjistik etki göstermedi. Sonuç: Eravasiklin ve omadasiklin, düşük MİK değerleri ve çeşitli antibiyotiklerle yüksek sinerji oranları sergileyerek A. baumannii'ye karşı potansiyel kullanım imkânı olduğunu göstermektedir. Bu in vitro bulgular, dirençli A. baumannii enfeksiyonlarının tedavisinde bu ajanların klinik etkinliklerini değerlendirmek için ileri çalışmaların gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Combined Effect of Eravacycline and Omadacycline with Other Antimicrobial Agents Against Acinetobacter baumannii Objective: This study aims to investigate the in vitro efficacy of eravacycline and omadacycline, third-generation tetracyclines, both alone and in combination with six other antibiotics (ceftazidime, meropenem, amikacin, tobramycin, ciprofloxacin, and colistin), against clinical isolates of Acinetobacter baumannii. Materials and Methods: The minimum inhibitory concentration (MIC) values of eravacycline and omadacycline for 50 A. baumannii strains isolated from clinical specimens at Balıkesir University Hospital were determined by broth microdilution method. Results were interpreted according to EUCAST and CLSI guidelines. In addition, 10 meropenem-resistant strains were selected and combinations of both antibiotics with six other antibiotics were analyzed using the checkerboard method. Results: Among the tested strains, 88% were resistant to meropenem, and 6% were resistant to colistin. The MIC ranges of eravacycline and omadacycline were 0.12–4 µg/mL and 0.5–8 µg/mL, respectively. The MIC50 values for eravacycline and omadacycline were 0.5 µg/mL and 1 µg/mL, respectively, while the MIC90 values for both were 2 µg/mL. Synergy was observed in 80%, 80%, 70%, 60%, and 50% of the strains for eravacycline and in 80%, 70%, 60%, 50%, and 30% of the strains for omadacycline combined with ceftazidime, meropenem, colistin, amikacin, and ciprofloxacin,respectively, Neither antibiotic showed synergy with tobramycin. Conclusion: Eravacycline and omadacycline exhibited low MIC values and high rates of synergy with several antibiotics, suggesting their potential utility against A. baumannii. These in vitro findings highlight the need for further studies to evaluate the clinical efficacy of these agents in treating resistant A. baumannii infections.