Müzelerin web sitelerinde sunulan eğitim hizmetlerinin değerlendirilmesi: Dünya ve Türkiye örnekleri
Evaluation of educational services offered on museum websites: Examples from the world and Turkey
  1. Tez No: 956266
  2. Yazar: DAMLA ARIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GENÇ OSMAN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müze eğitimi, müze web siteleri, çağdaş müzecilik, dijitalleşme, Museum education, museum websites, contemporary museology, digitalization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Müzeler somut ve somut olmayan kültürel miras ögelerini toplayan, sergileyen, muhafaza eden, araştıran, yorumlayan kâr amacı gütmeyen, topluma hizmet eden kurumlardır. Günümüzde dijitalleşme, kültürel kurumlar üzerindeki etkisini giderek artırmaktadır. Müzeler yalnızca fiziki mekanlarla sınırlı kalmayıp çevrimiçi ortamlarda da eğitsel işlevlerini sürdürmektedir. Müze web siteleri, formal ve informal öğrenme ortamlarının birleştiği dijital platformlardır. Çocuklara, öğrencilere, öğretmenlere ve genel ziyaretçiye yönelik eğitim içerikleri sunmaktadır. Müfredata uyumlu öğretmen kılavuzları, ders planları, etkinlikler, öğretim materyalleri, etkileşimli materyaller, eğitsel oyunlar, çevrimiçi atölyeler ve sanal geziler gibi zenginleştirilmiş içerikler sunarak eğitime hizmet etmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, müze web sitelerinde sunulan eğitim hizmetlerini belirli kriterler çerçevesinde inceleyerek mevcut durumu değerlendirmek, eğitim hizmetlerinin kapsamını, içeriğini, erişilebilirliğini ve kullanıcı etkileşimini analiz etmektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizine uygun olarak yürütülmüştür. Veriler geliştirilen müze web siteleri inceleme formu aracılığıyla, betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu Dünya ve Türkiye'den seçilen müze web siteleri oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda belirli kriterlere göre seçilen 20 yabancı, 20 yerel toplamda 40 müze web sitesi incelenmiştir. Araştırmanın bulguları, incelenen müze web siteleri arasında dikkate değer farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Uluslararası müze web sitelerinin Türkiye'dekilere kıyasla daha gelişmiş oldukları tespit edilmiştir. Türkiye'deki müzelerde eğitim içeriklerinin sınırlı ve fiziksel mekâna bağlı kaldığı, dijital ortamda sunulan içeriklerin statik düzeyde interaktiflik içerdiği ve temel bilgi verme işlevi gördüğü tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, dijital çağın gerekliliklerine uygun şekilde yapılandırılmış eğitim odaklı müze web sitelerinin, öğrenmeyi destekleyici platformlar olarak işlev görebileceği vurgulanmaktadır. Müzelerin web sitelerinin eğitim hizmetleri açısından gelişmesi, çeşitlenmesi ve nitelik bakımından zenginleştirilmesi sonucunda çağın gereklerine yanıt veren önemli dijital öğrenme platformları haline geleceği düşünülmektedir. Ülkemizdeki müze web sitesi örneklerinin eğitim hizmetleri açısından önemli bir potansiyele sahip olduğu ancak içerik üretimi, çeşitlilik, erişilebilirlik, interaktiflik ve etkileşim konularında gelişmesi gerektiği, çağdaş eğitim yaklaşımlarına entegre edilmediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Museums are non-profit, community-serving institutions that collect, exhibit, preserve, research, and interpret tangible and intangible cultural heritage elements. Today, digitalization is increasingly impacting cultural institutions. Museums are not limited to physical spaces; they also continue their educational functions in online environments. Museum websites are digital platforms where formal and informal learning environments converge. They offer educational content for children, students, teachers, and the general public. They serve education by offering enriched content such as curriculum-aligned teacher guides, lesson plans, activities, teaching materials, interactive materials, educational games, online workshops, and virtual tours. The primary objective of this research is to evaluate the current status of educational services offered on museum websites within the framework of specific criteria, analyzing their scope, content, accessibility, and user interaction. The study was conducted using document analysis, a qualitative research design. Data were analyzed using descriptive analysis using a developed museum website review form. The study's study group consists of selected museum websites from around the world and Türkiye. For the purpose of the research, a total of 40 museum websites, 20 international and 20 local, were selected according to specific criteria and examined. The findings of the research revealed significant differences among the museum websites examined. It was determined that international museum websites are more advanced than those in Türkiye. It was determined that educational content in Turkish museums is limited and confined to physical spaces, while content presented digitally is static and serves the purpose of providing basic information. The research results emphasize that education-focused museum websites, structured to meet the requirements of the digital age, can function as platforms that support learning. It is believed that museum websites will become important digital learning platforms that meet the demands of the age as they develop, diversify, and enhance the quality of educational services. It was concluded that museum websites in Turkey have significant potential for educational services, but they need to improve in terms of content production, diversity, accessibility, interactivity, and interaction, and that they have not been integrated into contemporary educational approaches.