Sağlık çalışanları ve sağlık alanında okuyan öğrencilerde hepatit a, hepatit b, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve su çiçeğine karşı bağışıklama durumu ve ilişkili faktörler: bir epidemiyolojik çalışma
Immunization status and associated factors against Hepatitis A, Hepatitis B, measles, rubella, mumps and Chickenpox among healthcare workers and healthcare students: An epidemiological study
  1. Tez No: 956275
  2. Yazar: GÜRCAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CÜNEYT ARDIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, Bağışıklama, Önlenebilir enfeksiyon hastalıkları, Antikor titresi, Healthcare worker, Immunization, Vaccine-preventable infectious diseases, Antibody titer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş: Sağlık çalışanları ve sağlık alanında eğitim gören öğrenciler, enfeksiyon hastalıklarına maruz kalma açısından yüksek risk grubunda yer almaktadır. Bu bireylerin bağışıklık düzeylerinin belirlenmesi ve eksik aşılarının tamamlanması hem bireysel sağlık hem de toplum sağlığı açısından önemlidir. Bu çalışmada, sağlık çalışanları ve sağlık alanında okuyan öğrencilerin Hepatit A, Hepatit B, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeğine karşı serolojik bağışıklık durumları ve bunlarla ilişkili sosyodemografik faktörler değerlendirilmiştir. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif tanımlayıcı çalışma, 1 Temmuz 2023- 1 Temmuz 2024 tarihleri arasında Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Erişkin Aşı Polikliniği'ne başvuran 604 birey üzerinde yürütülmüştür. Katılımcıların sosyodemografik verileri ve serolojik test sonuçları hastane bilgi yönetim sistemi ve e-nabız sisteminden elde edilmiştir. . Kişilerin seroloji sonuçları değerlendirilirken; Anti-HBs sonucu >10 mIU/ml, Anti-HAV IgG >0,999 mIU/ml , Kızamık IgG >10 mIU/ml , Anti Rubella IgG >10 mIU/ml, Kabakulak IgG>10 mIU/ml ve Varicella IgG>10 mIU/ml olduğunda serolojik olarak pozitif ve hastalığa karşı bağışık olarak kabul edilmiştir. Seronegatif olan bireylere uygulanması gereken aşılar hakkında bilgilendirme yapılıp, aşı uygulamasını kabul eden bireylerin aşılamasına başlanılıp bireysel aşı takvimi oluşturularak aşı dozlarının tamamlaması teşvik edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 604 kişinin %61,8'i kadındır. Çalışma durumlarına göre incelendiğinde %40,1'i çalışmakta olup, katılımcıların %60,5'i sağlık alanında eğitim gören öğrencilerden, %15,1'i hekimlerden, %13,4'ü hemşirelerden ve %11,1'i yardımcı sağlık personelinden oluşmaktadır. Hekimlerin Anti-HBs (%94,4) ve Anti-HAV IgG (%67,8) açısından en yüksek seropozitifliğe sahip olduğu, buna karşın sağlık öğrencilerinde bu oranların sırasıyla %47,6 ve %33,5 olduğu belirlenmiştir. Kızamık IgG bağışıklığı hemşirelerde (%71,3) en düşük düzeyde olup, bu fark da anlamlı bulunmuştur (p=0,02). Yaş değişkeni; Anti-HBs, Anti-HAV IgG ve kızamık ıgG seropozitifliği açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Bu durum, yaş arttıkça bireylerin hepatit A, hepatit B ve kızamık enfeksiyonlarına temas veya aşılamayla bağışıklık kazanma ihtimalinin arttığını gösterebilir. Sonuç: Primer korumanın temellerinden biri olan bağışıklama aile hekimliği uygulamasının zaruri görevlerinden biridir. Bağışıklama kayıtlarının dijital sistemlerle takip edilebilmesi ve çocukluk çağı aşıları gibi sıkı kontrole tabi olması yetersiz bağışıklık düzeylerinin önüne geçilmesini sağlayabilir. Sağlık çalışanlarının işe başlangıçlarındaki sağlık taramalarının istikrarlı bir şekilde takip edilip bağışıklık sağlanana kadar kontrolün bırakılmaması sağlık çalışanlarındaki bağışıklık oranlarını istenen düzeye getirecek bir çalışma sistemi olabilir. Benzer uygulamanın öğrencilerde de aktif şekilde yapılması yetersiz bağışıklık düzeylerinin önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Healthcare workers and students in health-related fields are at high risk of exposure to infectious diseases. Identifying the immunity levels of these individuals and ensuring completion of missing vaccinations is crucial for both individual and public health. This study aimed to evaluate the serological immunity status against hepatitis A, hepatitis B, measles, rubella, mumps, and varicella among healthcare workers and students, and to examine associated sociodemographic factors. Materials and Methods: This retrospective descriptive study was conducted on 604 individuals who presented to the Adult Vaccination Outpatient Clinic of Rize Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital between July 1, 2023, and July 1, 2024. Sociodemographic data and serological test results were obtained from the hospital information management system and the national health database (eNabız). The following thresholds were used to define seropositivity: Anti-HBs >10 mIU/ml, AntiHAV IgG >0.999 mIU/ml, Measles IgG >10 mIU/ml, Anti-Rubella IgG >10 mIU/ml, Mumps IgG >10 mIU/ml, and Varicella IgG >10 mIU/ml. Individuals with seronegative results were informed about the necessary vaccinations, and those who accepted were vaccinated according to a personalized immunization schedule. Results: Among the 604 participants, 61.8% were female. In terms of employment status, 40.1% were working, while 60.5% were students in health-related fields, 15.1% were physicians, 13.4% were nurses, and 11.1% were allied health personnel. Physicians had the highest seropositivity rates for Anti-HBs (94.4%) and Anti-HAV IgG (67.8%), whereas these rates were 47.6% and 33.5%, respectively, among students. Measles IgG seropositivity was found to be lowest among nurses (71.3%), and this difference was statistically significant (p=0.02). Age was significantly associated with Anti-HBs, Anti-HAV IgG, and Measles IgG seropositivity, suggesting that immunity through infection or vaccination increases with age. Conclusion: Immunization, as a fundamental component of primary prevention, is a critical responsibility in family medicine practice. The use of digital systems to track immunization records and strict control similar to childhood vaccination programs can help eliminate low immunity levels. Systematic follow-up of healthcare workers during recruitment until adequate immunity is achieved may improve overall immunity rates. Implementing similar practices for students can also help prevent insufficient immunization at early stages.