TNF inhibitörü ve anti-ıl17 kullanan spondiloartrit hastalarında vücut yağ dokusu ve metabolik durumlarının belirlenmesi,etkenler ve risk faktörleri açısından incelenmesi ve karşılaştırılması
Evaluation of body fat distribution and metabolic parameters inpatients with spondyloarthritis receiving TNF inhibitors and anti-IL-17 therapies: An examination and comparison of influencing factors and riskfactors
  1. Tez No: 956281
  2. Yazar: AYLİN ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN ERTENLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Spondiloartrit, anti TNF-alfa, IL-17 inhibitörü, viseral yağ doku, subkutan yağ doku, antropometrik ölçümler, Spondyloarthritis, anti-TNF-alpha, IL-17 inhibitor, visceral fat tissue, subcutaneous fat tissue, anthropometric measurements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çetinkaya A., TNF İnhibitörü ve Anti-IL17 Kullanan Spondiloartrit Hastalarında Vücut Yağ Dokusu ve Metabolik Durumlarının Belirlenmesi, Etkenler ve Risk Faktörleri Açısından İncelenmesi ve Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (HÜTF) İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tez, Ankara, 2025. Çalışmamızda amacımız TNF-alfa inhibitörü ve IL-17 inhibitörü kullanan spondiloartrit hastalarında vücut yağ oranındaki artış ve etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Çalışmaya Ekim 2022-Haziran 2024 tarihleri arasında polikliniğimize başvurmuş primer hekimi tarafından TNF-alfa inhibitörü ve IL-17 inhibitörü başlanması planlanan toplam 42 hasta dahil edilmiştir. Hastalara tedaviler başlanmadan hemen önce ve tedavi başladıktan 9 ay sonra olmak üzere 2 vizitte antropometrik ölçümler, MRG yağ doku ölçümü, adiponektin ,leptin, HbA1C ölçümü ,75 gr OGTT olmak üzere çeşitli analizler yapıldı. 2. vizite tedaviye devam eden 35 hasta alındı. Veriler uygun istatistik yöntemlerle değerlendirildi. Anti- TNF kolunda 27, IL-17i kolunda 8 hastanın verileri değerlendirildi. İki vizit arasında MRG ile ölçülen subkutan yağ dokusunda, anti-TNF kolunda istatistiksel olarak anlamlı bir artış (p=0.01) gözlemlenirken, IL-17i kolunda anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p=0.48). Çalışma popülasyonundaki tüm hastalarda MRG da ölçülen subkutan yağ doku istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da (p=0.37), anti-TNF kolunda (p=0.32) azalma görüldü. Karaciğer parankimal yağ oranında da istatistiksel anlamlı olmayan artış saptandı. (p=0.25). LDL değerlerinde artış tüm hastalar değerlendirildiğinde anlamlı artış görüldü. (p=0.05). Leptin ve adiponektin hastalık aktivite skorları ile korelasyon göstermedi. Çalışmamız, anti-TNF tedavisinin visseral yağ dokusunu artırdığını ortaya koymuştur. Metabolik bozukluklar açısından yüksek risk taşıyan spondiloartrit hastalarında, viseral yağ dokusundaki bu artışın kardiyometabolik riski daha da yükseltebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Çetinkaya A., Evaluation of Body Fat Distribution and Metabolic Parameters in Patients with Spondyloarthritis Receiving TNF Inhibitors and Anti-IL-17 Therapies: An Examination and Comparison of Influencing Factors and Risk Factors, Hacettepe University Faculty of Medicine (HUFT) Department of Internal Medicine Residency Thesis, Ankara, 2025. This study aimed to evaluate alterations in body fat composition and associated factors in spondyloarthritis patients treated with TNF-α inhibitors versus IL-17 inhibitors. We prospectively enrolled 42 patients, presenting to our outpatient clinic between October 2022 and June 2024, scheduled for initiation of TNF-α inhibitors or IL-17 inhibitors by their primary physician. At baseline and following a 9-month treatment period, subjects underwent anthropometric assessments, magnetic resonance imaging (MRI) for adipose tissue quantification, measurement of serum adiponectin and leptin levels, glycosylated hemoglobin (HbA1c) assays, and a 75-gram oral glucose tolerance test (OGTT). Thirty-five patients completing the 9-month follow-up were included in the final analysis. Data from 27 patients in the anti-TNF arm and 8 patients in the IL-17i arm were analyzed using appropriate statistical methodologies. Compared to baseline, MRI assessment demonstrated a statistically significant increase in subcutaneous adipose tissue (SAT) in the anti-TNF arm (p=0.01), whereas no significant change was observed in the IL-17i arm (p=0.48). Across the entire cohort, a decrease in SAT was observed in anti-TNF arm, albeit this decrease did not reach statistical significance (p=0.37). A non-significant elevation in liver parenchymal fat fraction was also noted (p=0.25). There was a significant increase in LDL cholesterol levels across the entire cohort as well (p=0.05). Serum leptin and adiponectin concentrations did not correlate with disease activity scores. The findings of this study indicate that anti-TNF therapy is associated with increased visceral adiposity. Given the elevated baseline risk of metabolic dysfunction in spondyloarthritis patients, this treatment-related increase in visceral fat may further exacerbate their cardiometabolic risk profile.