Çukurova ve Harran Ovası koşullarında buğdayda azot-su-verim ilişkilerinin belirlermesi ve CERES-wheat V3 bitki büyüme modelinin test edilmesi
Nitrogen-water-yield relationship of wheat and testing of CERES-wheat V3 crop growth simulation model under Çukurova and Harran plain
  1. Tez No: 95632
  2. Yazar: SEMİH METİN SEZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATTİLA YAZAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, Azot, Buğday, Evapotranspirasyon, CERES-Wheat V3 bitki büyüme modeli, Irrigation, Nitrogen, Wheat, Evapotranspiration, CERES-Wheat V3 Crop Growth Modeling n
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA VE HARRAN OVASI KOŞULLARINDA BUĞDAYDA AZOT-SU- VERÎM İLİŞKİLERİNİN BELİRLENMESİ VE CERES-WHEAT V3 BİTKİ BÜYÜME MODELİNİN TEST EDİLMESİ SEMİH METİN SEZEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. ATTİLA YAZAR Yıl: 2000, Sayfa: Jüri: Prof. Dr. Attila YAZAR Prof. Dr. Rıza KANBER Yrd.Doç.Dr. Sennet ÖNDER Çalışmada Çukurova ve Harran Ovası koşullarında buğdayda azot-su-verim ilişkilerini belirlemek ve CERES-Wheat bitki büyüme modelinin testi amaçlanmıştır. Her iki deneme de çizgi kaynaklı yağmurlama sistemi kullanılmıştır. Adana'daki denemede buğdayın azota karşı tepkisini belirlemek amacıyla her sulama konusuna farklı azot dozları da (0 (N0), 8 (N,), 16 (N^, 24 (N3) N kg/da) eklenmiştir. Adana'da ilk yıl ortalama buğday dane verimi 298-493 kg/da; ikinci yıl 271- 687 kg/da arasında değişmiştir. Buğdaym su tüketimi ise genelde artan azot dozu ile artma eğilimindedir. Mevsimlik su tüketimi ilk yü 431-497 mm, ikinci yıl 412-457 mm arasında olmuştur. Araştırma sonuçlan Çukurova bölgesinde buğday yetiştiriciliğinde 16 N kg/da azotun yeterli olacağım göstermiştir. Harran Ovasmda en çok su alan (I,) konusundan ortalama dane verimi 692.5 ile 803 kg/da arasında değişmiştir. Bu konuya ilişkin bitki su tüketimi 571 ile 721 mm arasında olmuştur. Verim tepki etmeni (ky), Şanlıurfa'da yıllara göre sırasıyla 1.14, 1.16, 1.13 olarak hesaplanmıştır. CERES-Wheat modeli çiçeklenme ve fizyolojik olgunluk değerlerim gerçek değerlere yakın tahmin etmiştir. Kestirilen dane verimi, birim dane ağırlığı değerleri gözlenen değerlerden büyük çıkmış ve aradaki fark özellikle tam sulama koşullarında artan azot dozu ile birlikte daha da artmıştır. Adana'da denemenin ikinci yılında dane verimi N0 ve N, azot dozlannda daha yüksek, diğerlerinde (N^ N3) ise gözlenen değerlerden daha düşük tahmin edilmiştir. Birim dane ağırlığı, m2'de dane sayısı, maksimum LAI, hasatta kuru madde, mevsimlik evapotranspirasyon, hasat indeksi de benzer tavır göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS NITROGEN-WATER-YIELD RELATIONSHIP OF WHEAT AND TESTING OF CERES-WHEAT V3 CROP GROWTH SIMULATION MODEL UNDER ÇUKUROVA AND HARRAN PLAIN CONDITIONS SEMIHMETTN SEZEN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL STRUCTURES AND IRRIGATION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. ATTİLA YAZAR Year: 1999, Page: Jury: Prof. Dr. Attila YAZAR Prof. Dr. Rıza KANBER Asst.Prof.Dr. Sennet ÖNDER Nitrogen-water-yield relationships of wheat both in Harran and Çukurova conditions were determined and the CERES-Wheat crop growth model was tested in this study. Line-source sprinkler irrigation systems were used in both studies. To determine the wheat response to the nitrogen in Adana, different nitrogen doses 0 (N0), 8 (N,), 16 (N^, 24 (N3) N kg/da were included in this research. Grain yields ranged from 298 to 493 kg/da in first year, and from 271 to 687 kg/da in the second year in Adana. Water use shown a tendency to increase with increasing nitrogen doses. Water use was between 431-497 mm, and 412-457 mm for the first and second year, respectively. It can be concluded that 16 kg/da N could be sufficient for wheat production in Çukurova region. The mean grain yield in the full irrigation treatment (I,) in Harran Plain ranged from 693 to 803 kg/da, water use varied between 571 and 721mm. Yield response factor (ky) was 1.14, 1.16, and 1.13 depending on the years in Harran Plain. CERES-Wheat model estimated dates of flowering and physiological maturity stages very close to the measured values. Estimated yield and unit grain weight values were greater than those observed, and the differences increased with increasing nitrogen doses. In Adana, yield was higher in N0 and N, treatments and lower in other N treatments (N2, N3). Unit grain weight, number of grains per m2, maximum LAI, dry matter, seasonal ET and harvest index have shown similarities.