Bireysel ve kolektif benlik tehditlerine verilen duygusal tepkiler
Emotional responses toward individual and collective self threats
  1. Tez No: 956383
  2. Yazar: BAŞAK KÜÇÜKKESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP AKFIRAT, DOÇ. DR. DERYA DURUSU EMEK SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Benlik Tehdidi, Kolektif Benlik Tehdidi, Olumsuz Duygular, Sosyal Kimlik
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma bireysel ve kolektif benlik tehditlerine verilen duygusal tepkileri incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda bir deneysel çalışma tasarlanarak bireysel benlik tehdidi, kolektif benlik tehdidi ve kontrol grubu olmak üzere üç koşul oluşturulmuştur. Benliğe yönelik tehditler, diğerleri veya diğer gruba göre daha kötü performans sergilendiği şeklindeki olumsuz geri bildirim verilerek yaratılmıştır. Çalışmaya toplam 210 (x̄ = 24, standart sapma = 5.33) öğrenci gönüllü katılmıştır. Koşullar arasındaki farklılığı incelemek için gerçekleştirilen ANOVA sonucunda kızgınlık, üzüntü ve hayal kırıklığı duygularında farklılaşma saptanmıştır. Bu farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek üzere post hoc analizi yapılmıştır. Sonuçlara göre kızgınlık düzeyi açısından bireysel benlik tehdidi koşulundaki katılımcılar, kolektif benlik tehdidi ve kontrol koşullarına göre daha yüksek düzeyde kızgınlık duygusu hissetmişlerdir. Üzüntü duygusu bakımından, bireysel benlik tehdidindeki katılımcılar kolektif benlik tehdidi koşulundaki katılımcılardan daha fazla üzüntü hissettiklerini bildirirken kontrol koşuluyla anlamlı bir farklılaşma bulunmamıştır. Hayal kırıklığı duygusunda ise bireysel benlik tehdidi grubu kolektif benlik tehdidi grubuna kıyasla daha yüksek hayal kırıklığı bildirmişlerdir ve kontrol koşuluyla farklılaşma bulunmamıştır. Bu bulgular bireysel benlik tehditlerinin kolektif benlik tehditlerine göre daha şiddetli olumsuz duygusal tepkilere yol açtığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine emotional responses to individual and collective self-threats. To this end, an experimental study was designed with three conditions: individual self-threat, collective self-threat, and a control group. The threats to the self were induced by providing participants with negative feedback indicating that they performed worse than others or another group. A total of 210 students (x̄ = 24, SD = 5.33) voluntarily participated in the study. An ANOVA was conducted to examine differences between conditions in terms of emotional responses, and significant differences were found in the levels of anger, sadness, and disappointment. Post hoc analyses were carried out to identify between which groups these differences occurred. The results showed that participants in the individual self-threat condition reported higher levels of anger compared to those in the collective self-threat and control conditions. Regarding sadness, participants in the individual self-threat condition reported feeling more sadness than those in the collective self-threat condition, while no significant difference was found between the individual self-threat and control conditions. In terms of disappointment, the individual self-threat group reported higher levels of disappointment compared to the collective self-threat group, but there was no significant difference between the individual self-threat and control groups. These findings suggest that individual self-threats lead to more intense negative emotional responses compared to collective self-threats.