Kronik böbrek hastalığında indoksil sülfat düzeyi ile sarkopeni arasındaki ilişki
The relationship between indoxyl sulfate level and sarcopenia in chronic kidney disease
- Tez No: 956531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİKA BÜBERCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Apendiküler iskelet kası kütlesi, el sıkma kuvveti, indoksil sülfat, kronik böbrek hastalığı, sarkopeni
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş ve Amaç: Kas gücü ve kas kitlesinde azalma ile karakterize olan sarkopeni kronik böbrek hastalığında (KBH) görülen bir komplikasyondur. Üremik toksinlerin KBH'da oksidatif stres ve inflamasyon üzerinden sarkopeniye neden olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızda; KBH hastalarında sarkopeni ile indoksil sülfat düzeyi ile aralarındaki ilişkinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji polikliniklerine Kasım 2024 ile Haziran 2025 tarihleri arasında başvuran renal replasman tedavisi almayan tahmini Glomerüler Filtrasyon Hızı(tGFH) 60 ml/dak/1,73 m2'den küçük olan KBH tanılı 18-75 yaş arası 114 hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve laboratuvar verileri, komorbiditeleri, kullandıkları ilaçlar, indoksil sülfat düzeyi, kas gücü ve kas kitleleri değerlendirildi. Sarkopeni tanısı için Avrupa Sarkopeni Çalışma Grubu 2019 konsensus tanı kriterleri ve kesim değerleri kullanıldı. El sıkma kuvveti (HGS) ile ölçülen kas gücü düşük olmayanlar normal grup; kas gücü düşük olan grupta Çift Enerjili X-Işını Absorpsiyometrisi ile ölçülen apendiküler iskelet kası kitlesi (ASM) normal olanlar olası sarkopeni, düşük olanlar kesin sarkopeni olarak tanımlandı. İndoksil sülfat (IS) düzeyi Enzim Bağlı İmmünosorbent Testi (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay, ELİSA) yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %54,4'ünün (n=62) kas gücü normal, %27,2'si (n=31) olası sarkopeni ve %18,4'ü (n=21) kesin sarkopeni idi. IS düzeyi; normal kas gücü olanlar, olası sarkopeni olanlar ve kesin sarkopeni olanlar arasında anlamlı fark göstermedi. Gruplar arasında anti-asidoz tedavi alan hastaların oranı açısından anlamlı fark bulundu; oran en yüksek sarkopeni grubunda iken en düşük normal kas gücü olanlarda saptandı. Kesin sarkopeni grubunun düzeltilmiş kalsiyum düzeyi diğer iki gruba göre anlamlı daha düşük bulundu. Albümin düzeyi kas gücü normal olanlarda diğer iki gruba göre anlamlı düzeyde daha yüksekti. IS düzeyi ile HGS ve ASM arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Is düzeyi ile tGFH, hemoglobin, lenfosit, monosit, düzeltilmiş kalsiyum, albümin, pH ve bikarbonat düzeyleri, T ve Z skoru arasında da anlamlı pozitif korelasyonlar bulundu. Öte yandan, IS düzeyi ile üre, kreatinin, PTH ve CRP düzeyleri arasında anlamlı negatif korelasyon gözlendi. tGFH evresi arttırkça IS düzeyi kademeli bir şekilde anlamlı olarak azalmıştır. En yüksek konsantrasyon evre 3a KBH hastalarında, en düşük evre 5 KBH hastalarında saptandı. Sonuçlar: Sonuç olarak çalışmamızda IS düzeyleri ile sarkopeni ve sarkopeni tanısında kullanılan parametreler arasında ilişki bulamadık. Çalışmamızda IS düzeyleri ile tGFH, kreatinin gibi böbrek fonksiyon testleri arasında literatürdeki bulguların tam tersi ilişki bulduk. Bu durum kullandığımız kitin metodolojik sınırlamalarından kaynaklı ölçüm sapmalarına bağlı olabilir. Bu sebeple IS konsantrasyonlarının aslında daha yüksek olması gerekirken, tarafımızca daha düşük; gerçekteki daha düşük IS konsantrasyonlarında da tarafımızca daha yüksek olarak hesaplanmış olabileceği ihtimalini ortaya koymaktadır. Bulgularımız bu metodolojik ön yargı göz önüne alınarak değerlendirildiğinde IS düzeyinin KBH komplikasyonlarından anemi, metabolik asidoz ve kemik mineral bozukluğu üzerinde etkili olabileceği yönündeki literatür çalışmalarını desteklemektedir. IS düzeyi ile KBH komplikasyonları arasındaki ilişkinin daha net ortaya konulabilmesi için, daha geniş popülasyonlarda yapılacak kohort çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Sarcopenia, characterized by reduced muscle strength and muscle mass, is common complication in chronic kidney disease (CKD). It is thought that uremic toxins may contribute to sarcopenia in CKD through oxidative stress and inflammation. In this study, we aimed to investigate the relationship between sarcopenia and indoxyl sulfate (IS) levels in patients with CKD. Materials and Methods: Our study included 114 CKD patients aged 18–75 years, with an estimated glomerular filtration rate (eGFR)