Demir, krom ve demir-krom alaşımlarının korozyonuna asetilenik alkollerin etkisi
The Effect of actylenic alcohols on the corrosion of iron, chromium and iron-chromium alloys
  1. Tez No: 95665
  2. Yazar: AYŞE NURAY ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. ABBAS AKSÜT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Demir, krom, demir-krom alaşımları, potansiyodinamik polarizasyon, korozyon, korozyon inhibitörü, asetilenik alkol, asetilen-demir, asetilen-krom, Iron, chromium, iron-chromium alloys, potantiodynamic polarization, corrosion, corrosion inhibitor, acetylenic alcohol, acetylene-iron, acetylene-chromium
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Doktora Tezi DEMİR, KROM VE DEMİR-KROM ALAŞIMLARININ KOROZYONUNA ASETİLENİK ALKOLLERİN ETKİSİ Ayşe Nuray ÖNAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Abbas AKSÜT Bu çalışmada; pH'a, konsantrasyona, alaşımların Cr yüzdesine ve karbon zincir uzunluğuna bağlı olarak saf Fe, saf Cr ve % 3, 6, 9, 12, 15Cr içeren Fe-Cr alaşımlarının H2S04 (pH = 0.4), HCI (pH = 0.5), NaCI (pH = 6) ve NaOH (pH = 13) çözeltilerindeki korozyonuna metilbutinol (C5) ve tnctilpentinolün (C6) etkisi elektrokimyasal potansiyodinamik yöntemlerle araştırılmıştır. Korozyon potansiyelleri, Tafel ekstrapolasyonu ve lineer polarizasyon yöntemlerinden korozyon hızları, anodik ve katodik Tafel eğimleri, polarizasyon dirençleri ve inhibisyon etkinlikleri belirlenmiştir. Cs ve Co, H2SO4 ile HCI çözeltilerinde NaCI ve NaOH içindekinden daha etkili inhibitördûr ve asidik çözeltilerdeki etkinlik inhibitor konsantrasyonunun artmasıyla yükselmiştir. C5 ve C6, saf Fe ve düşük alaşımlı Fe-Cr alaşımları üzerinde yüksek inhibisyon etkinliğine sahip olurken, inhibisyon Cr yüzdesinin artmasıyla azalmıştır. Adsorpsiyon yeteneği de Cr^Oj filminin oluşmasıyla azalmıştır. Cg ve C« metalik kromun korozyonunu önlerken, mekanik olarak parlatılan saf Cr için etkili olamamıştır. İnhibisyon etkinlikleri karbon zincir uzunluğuyla değişmiş ve en yüksek etkinlik Q'da gözlenmiştir. 2000, 97 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECT OF ACTYLENIC ALCOHOLS ON THE CORROSION OF IRON, CHROMIUM AND IRON-CHROMIUM ALLOYS Ayşe Nuray ÖNAL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. A. Abbas AKSÜT In this study, the effect of methylbutynol (C5) and methylpentynol (C6) on the corrosion of pure Fe, pure Cr and Fe-Cr alloys containing 3, 6, 9, 12, 15%Cr in H2S04 (pH = 0.4), HCI (pH = 0.5), NaCl (pH = 6) and NaOH (pH = 13) solutions was investigated by electrochemical potentiodynamic methods, depending upon the pH, concentration, Cr content of an alloys and carbon chain length. Corrosion potentials, corrosion rates from the Tafel extrapolation and linear polarization methods, anodic and cathodic Tafel slopes, polarization resistances and inhibition efficiencies were determined. Cs and C6 are a more effective inhibitor in H2S04 and HCI solutions than in NaCl and NaOH and efficiency in acidic solutions enhanced with increasing inhibitor concentration. Cs and Q have high inhibition efficiency on pure Fe and lower alloyed Fe-Cr alloys, but inhibition decreases with increasing Cr content The adsorption ability is reduced by the formation of the Cr2Oj film. Cs and C6 inhibits the corrosion of metallic Cr, whereas ineffective for mechanically polished pure Cr. Inhibition efficiency is changed with carbon chain length and the highest efficiency is observed at C&. 2000, 97 pages