Ankara koşullarına uygun yazlık başsalata (Lactuca sativa var. Capitata) çeşitlerinin seçimi ve tohum çimlenmesinde karşılaşılan sorunların çözümü üzerine araştırmalar
Investigation on selection of suitable summer time head lattuce (Lactuca sativa var. Capitata) varieties and solution of problems encountering in seed germination in Ankara conditions
- Tez No: 95664
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA GÜNAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Baş salata, fide dikim zamanı, baş kalitesi, tohum dinlenmesi, tohum uygulamaları
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA KOŞULLARINA UYGUN YAZLIK BAŞ SALATA (Lactuca satha var. capitata) ÇEŞİTLERİNİN SEÇİMİ VE TOHUM ÇİMLENMESİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Mustafa ÖZÇOBAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Atila GÜNAY 2000, Sayfa: 213 Jüri: Prof.Dr.Atila GÜNAY Prof.Dr. Vedat ŞENİZ Doç.Dr.İbrahim DEMİR Bu araştırma, Ankara koşullarında yaz döneminde yetiştirilebilecek baş salata (Lactuca sativa var capitata) çeşitlerinin belirlenmesi ve bu yetiştiricilik sırasında tohum çimlenmesi ile ilgili karşılaşılabilecek sorunlara çözüm getirmek amacıyla 1996-1997 yıllan arasında yapılmıştır. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebzecilik Araştırma ve Uygulama Bahçesi ve Bölümümüz Tohum Fizyolojisi Laboratuvannda 15 adet çeşit kullanılarak yürütülen araştırmada baş salata fideleri her iki yılda da 15 Nisan, 15 Mayıs, 15 Haziran, 15 Temmuz, 15 Ağustos ve 15 Eylül olmak üzere 6 farklı zamanda dikilmişlerdir. Ayrıca yüksek sıcaklıklarda (30°C ve 35°C) ortaya çıkan tohum dinlenmesini ortadan kaldırmak amacıyla tohumlara priming, GA3, BA, Kinetin ve düşük sıcaklık uygulamaları yapılmıştır. Çalışmada her fide dikim dönemi için baş bağlama tarihleri ve oranlan (%), hasat süreleri (gün), çiçeklerime tarihleri ve oranlan (%), baş ağırlıklan (g), baş yüksekliği ve çapı (cm), baş şekli, baş sıkılığı, dışyaprak sayısı, yaprak ayasının uzunluk ve genişlikleri (cm), iç yaprak sayısı ve koçan uzunluğu (cm), başın iç ve dış rengi, parlaklığı, tad ve liflilik gibi bitkisel özelliklerin yanında tohum uygulamaları sonunda çimlenme ve çıkış oranlan (%), ortalama çimlenme ve çıkış süreleri (gün) belirlenmiştir. Araştırma sonucunda yukarıda belirtilen özelliklerin fide dikim dönemlerinden etkilendiği belirlenmiştir. Denemede 15 Nisan fide dikim dönemi için Avon Crisp ve Saladin, 15 Mayıs fide dikim dönemi için Diplomat ve Ey 8133, 15 Haziran fide dikim dönemi için Talisman, 15 Temmuz fide dikim dönemi için Amulet, 15 Ağustos fide dikim dönemi için ise Talisman çeşidinin en uygun çeşitler olduğu, 15 Eylül fide dikim döneminde çeşitlerin tümünün baş bağlamadığı saptanmıştır. Ayrıca 30°C ve 35°C sıcaklıklarda tohumlarda görülen dinlenmenin kırılmasında priming + 500 mg/1 BA ve çeşitlere göre değişmekle birlikte 36 ve 48 saat süreler ile düşük sıcaklık uygulamaları en yüksek çimlenme ve çıkış oranına sahip olmaları nedeniyle en iyi tohum uygulamaları olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis INVESTIGATION ON SELECTION OF SUITABLE SUMMER TIME HEAD LETTUCE {Lactuca sativa var capitata) VARIETIES AND SOLUTION OF PROBLEMS ENCOUNTERING IN SEED GERMINATION IN ANKARA CONDITIONS Mustafa ÖZÇOBAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor : Prof.Dr.Atua GÜNAY 2000, Pages: 213 Jury : Prof.Dr.Atila GUNAY » : Prof.Dr. Vedat ŞENİZ : AssocProf.Dr.İbrahim DEMİR This research, carried out in 1996-1997, aimed for determination of appropriate head lettuce varieties in summer season and solving possible problems occur in seed germination during growing period. In the experiment IS different varieties and 6 different seedling planting intervals were combined in both years namely these are April 15th, May 15th, June 15* July 15th, August 15* and September 15th. Moreover, seeds were treated with GA3, BA, Kinetin, low temperature and Priming applications in order to overcome thermodormancy which appears at 30-35°C. Criteria concerning plant features that were measured during the experiments are as follows: date and percentage of head formation (%), harvest periods (day), flowering dates and rates (%), head weight (g), head height and diameter (cm), head shape and thickness, number of outer leaves, length and width of leaf palm (cm), inner leaf number and stem length (cm), inner and outer colour of head, brightness, flavour and fiber content. Regarding seed treatments, parameters that considered were mgermination, emergence percentage (%), mean germination and emergence rate (day). Finding of the experimental showed that all these criteria were changed by planting dates. Suitable varieties for each date were found as Avon Crisp and Saladin for April 15th, Diplomat and EY 8133 for May 15th, Talisman for June 15th, Amulet for My 15th, Talisman for August 15th, none of the varieties formed head when they planted at September 15th. In addition to that thermodormancy was broken by priming and 500 mg/1 BA combination, and low temperature treatment of 36 and 48 hours, varying with varieties which was shown by germination and emergence trial and suggested for the best applications which can be used. Key Words : Head lettuce, seedling planting time, head quality, seed dormancy, seed treatment IV