Robert Schumann'ın solo piyano eserlerinde eusebıus ve florestan karakterlerinin yeri
The role of the characters eusebius and florestan in Robert Schumann's solo piano works
- Tez No: 956684
- Danışmanlar: DOÇ. SUZAN SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Robert Schumann, Doppelgänger, Eusebius, Florestan, Piyano, Robert Schumann, Doppelgänger, Eusebius, Florestan, Piano
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Romantik dönem bestecisi Robert Schumann, edebiyata duyduğu ilgi, güçlü hayal gücü ve yazılı kaynaklarda düşüncelerini ifade etme biçimiyle döneminin diğer bestecilerinden ayrılır. Hayatındaki iniş çıkışlar, trajik olaylar ve kendini ifade etme arzusunun izleri, eserlerinde açıkça hissedilir. Gençliğinde yazar olmayı düşünen ve yarım kalmış bir romanı da bulunan Schumann, edebiyat ile müzik arasında bir bağ kurmayı amaçlamıştır. Doppelgänger geleneği, E. T. A. Hoffmann'ın eserleri ve özellikle Jean Paul'un“Walt”(şair) ve“Vult”(müzisyen) karakterleri, Schumann'ın ikili karakter yapısını şekillendirmiştir. Annesinin yönlendirmesiyle hukuk eğitimi almasına rağmen müziğe olan tutkusu ağır basan Schumann, içsel çelişkilerini yazılarında ve bestelerinde temsil eden üç karakter yaratarak ifade etmiştir: düşsel ve melankolik Eusebius, coşkulu ve atılgan Florestan ile bu iki zıt kutbu dengeleyen Raro Usta. Raro daha çok yazılarında yer alırken, Eusebius ve Florestan bestelerinde de sıklıkla görülür. Bu karakterler Schumann için hem içsel çatışmalarını ifade etmenin hem de eserlerini farklı bakış açılarıyla yorumlamanın bir yolunu oluşturmuştur. Kimi zaman ise, kendi adıyla ortaya çıkmaktan kaçındığı durumlarda, bu karakterler onun için birer maske işlevi görmüştür. Özellikle gençlik yıllarında yoğun olarak başvurduğu bu kimliklerin isimlerini, bestecilikte olgunluk çağına girmesiyle birlikte zamanla eser adlarından kaldırmış olsa da bu alter egolar Schumann'ın müziğinde varlıklarını sürdürmeye devam etmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde Romantik Dönem'in temel özellikleri ve Schumann'ın bu dönem içerisindeki yeri ele alınmış, ikinci bölümde ise bestecinin yaşam öyküsü ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Schumann'ın yaşamıyla müziği arasındaki güçlü ilişki dikkate alınarak, biyografik veriler yorumun temel dayanaklarından biri hâline getirilmiştir. Üçüncü bölümde Florestan ve Eusebius karakterlerinin Schumann'ın günlükleri, mektupları ve eleştiri yazılarındaki yansımaları değerlendirilmiş; ardından bu karakterlerin solo piyano eserlerinde nasıl temsil edildikleri müzikal incelemelerle ortaya konmuştur. Sonuç bölümünde ise, Florestan ve Eusebius'un yalnızca yüzeysel birer etiket olmadıkları, bestecinin iç dünyasını yapılandıran ve eserlerine çok katmanlı bir ifade derinliği kazandıran yaratılar oldukları vurgulanmıştır. Bu karakterlerle kurulacak bağlantıların, yorumcuların eserlere daha derinlikli ve bütüncül bir perspektiften yaklaşmalarına katkı sağlayacağı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Romantic-era composer Robert Schumann stands apart from his contemporaries through his deep interest in literature, his vivid imagination, and the way he expressed his thoughts through written texts. The ups and downs of his life, the tragic events he experienced, and his intense desire for self-expression are clearly reflected in his works. Having once aspired to become a writer and even drafted an unfinished novel in his youth, Schumann consistently sought to establish a bond between literature and music. The Doppelgänger tradition, the works of E. T. A. Hoffmann, and especially the characters“Walt”(poet) and“Vult”(musician) in Jean Paul's novels shaped Schumann's conception of dual identity. Although he initially studied law at his mother's insistence, Schumann's passion for music ultimately prevailed. He created three distinct characters to represent his inner conflicts: the dreamy and melancholic Eusebius, the passionate and impulsive Florestan, and Master Raro, who mediated between the two extremes. While Raro mostly appeared in his writings, Eusebius and Florestan frequently manifested themselves in his compositions as well. For Schumann, these characters served both as a means of expressing his inner conflicts and as tools for approaching his works from multiple perspectives. At times, they also functioned as masks, allowing him to speak indirectly when he preferred to avoid presenting himself openly. Although he gradually removed the names of these alter egos from his works as he entered his compositional maturity, their presence continued to resonate throughout his music. The first chapter of this study examines the core characteristics of the Romantic period and situates Schumann within this context. The second chapter presents a detailed account of the composer's life, with biographical data serving as a key interpretative resource in light of the strong connection between his personal experiences and his music. The third chapter explores how the figures of Florestan and Eusebius appear in Schumann's diaries, letters, and music criticism, followed by an analysis of how these characters are represented in his solo piano compositions. The conclusion emphasizes that Florestan and Eusebius are far more than superficial labels; they are creative constructs that shaped the composer's inner world and enriched his works with multilayered expressive depth. It is suggested that engaging with these characters can help performers approach Schumann's music with greater depth and interpretative insight.