Yetişkinlikte düzensiz bağlanma ile evlilikte uyum arasındaki ilişkide zihinselleştirmenin aracı rolü
The mediating role of mentalization in the relationship between disorganized attachment in adulthood and marital adjutment
  1. Tez No: 956726
  2. Yazar: ELİF İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ERPOLAT TAŞABAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz Bağlanma, Zihinselleştirme, Evlilikte Uyum, Disorganized Attachment, Mentalization, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmada yetişkinlikte düzensiz bağlanma ile evlilikte uyum arasındaki ilişkide zihinselleştirmenin aracılık etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 351 Türk, 20 yaşından büyük, 1 seneden uzun süredir evli yetişkin katılımcı oluşturmaktadır (Kadın = 214, Erkek = 137). Veri Toplama aracı olarak Yetişkinlikte Düzensiz Bağlanma Ölçeği, Evlilikte Uyum Ölçeği, Zihinselleştirme ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada veriler Google Forms üzerinden toplanmış ve IBM SPSS Statictics 27.0.1 ile analiz edilmiştir. Bulgular yetişkinlikte düzensiz bağlanma ile evlilikte uyum arasında negatif yönde bir ilişki olduğunu, zihinselleştirmenin ise bu ilişkiye kısmi aracılık etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca bulgular zihinselleştirme ile evlilikte uyum arasında pozitif bir ilişki olduğunu ve yetişkinlikte düzensiz bağlanma ile zihinselleştirme arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmalardan elde edilen bulgular literatürde yer alan bilgiler doğrultusunda tartışılmış ve sonraki araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the mediating effect of mentalization on the relationship between disorganized attachment in adulthood and marital adjustment. The study sample consisted of 351 Turkish adult participants over the age of 20 who had been married for more than 1 year (Female = 214, Male = 137). The Disorganized Attachment in Adulthood Scale, Marital Adjustment Scale, Mentalization and Demographical Information Form prepared by the researcher were used as data collection tools. Data were collected via Google Forms and analyzed using IBM SPSS Statictics 27.0.1. The findings show that there is a negative relationship between disorganized attachment in adulthood and marital adjustment, while mentalization has a partial mediating effect in this relationship. It also shows that there is a positive relationship between mentalization and marital adjustment, while there is a significant negative relationship between disorganized attachment in adulthood and mentalization. The findings obtained from the studies has been discussed according to the information in the literature, and suggestions has been made for further research.