ERP software selection for a retail firm
Perakende firması için ERP yazılım tercihi
- Tez No: 956753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER CAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ERP Seçimi, Analitik Hiyerarşi Süreci, Perakende Sektörü, Çok Kriterli Karar Verme, Yazılım Değerlendirme, ERP Selection, Analytic Hierarchy Process, Retail Industry, Multi- Criteria Decision Making, Software Evaluation
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren orta ölçekli bir perakende işletmesi özelinde, kurumsal kaynak planlaması (ERP) yazılımı seçim sürecini yapılandırmak amacıyla çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) temelli bir karar modeli geliştirmektedir. ERP sistemleri, işletmelerin dijital dönüşümünü destekleyen stratejik araçlar olarak öne çıkmakta; ancak yazılım seçim süreci çok sayıda teknik, finansal ve organizasyonel kriteri içermesi nedeniyle oldukça karmaşık bir hal almaktadır. Bu kapsamda, literatür taraması ve uzman görüşleri doğrultusunda sekiz ana seçim kriteri belirlenmiş; SAP S/4HANA, Oracle NetSuite, Microsoft Dynamics 365 ve 1C:Enterprise olmak üzere dört ERP alternatifi değerlendirilmiştir. Ağırlıklandırılmış karar matrisi sonuçlarına göre SAP S/4HANA, fonksiyonellik, entegrasyon kabiliyeti ve ölçeklenebilirlik alanlarında üstün performans göstererek en uygun seçenek olarak öne çıkmıştır. Bulgular, seçilen karar modelinin duyarlılık analizine karşı dayanıklı olduğunu ve karar verici beklentileriyle örtüştüğünü ortaya koymaktadır. Çalışma, gerek akademik alanda AHP yönteminin ERP seçiminde uygulanmasına yönelik katkı sağlamakta; gerekse perakende sektöründeki işletmelere somut, tekrarlanabilir ve şeffaf bir karar destek aracı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study develops an Analytic Hierarchy Process (AHP)-based multi-criteria decision-making (MCDM) framework to structure the ERP software selection process for a mid-sized retail firm operating in Türkiye. ERP systems play a critical role in digital transformation initiatives, yet the selection process is complex due to the presence of multiple technical, financial, and organizational evaluation criteria. In this context, eight key selection criteria were identified through literature review and expert input. Four ERP alternatives—SAP S/4HANA, Oracle NetSuite, Microsoft Dynamics 365, and 1C:Enterprise—were assessed using a weighted decision matrix. According to the results, SAP S/4HANA ranked highest due to its superior performance in functionality, integration capability, and scalability. Sensitivity analysis confirmed the robustness of the model under varying weight scenarios. The findings demonstrate that structured decision models such as AHP can improve transparency and consistency in ERP selection, particularly in complex environments like the retail industry. The study contributes to both academic literature on MCDM applications and offers retail managers a practical, repeatable tool for ERP evaluation and investment decisions.