Bazı çevresel streslerin etkisinde kalan buğday (triticum aestivum L. ve triticum durum desf.) fidelerinde çeşitli fizyolojik ve biyokimyasal değişimlerin incelenmesi
Investigation of physiological and biochemical variations in the wheat (triticum aestivum L. and triticum durum desf.) seedlings exposed to some environmental streses
  1. Tez No: 95682
  2. Yazar: YÜKSEL KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL ÖNCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: wheat, environmental stress, chlorophyll, proline, antioxidant, antioxidant enzvme IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI ÇEVRESEL STRESLERİN ETKİSİNDE KALAN BUĞDAY (TRinCUMAESnVUMh. VE TRI7JCUM DURUM WESF.) FİDELERİNDE ÇEŞİTLİ FİZYOLOJİK VE BİYOKİMYASAL DEĞİŞİMLERİN İNCELENMESİ Yüksel KELEŞ Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabiiim Dalı Danışman : Doç. Dr. Işıl ÖNCEL Değişik çevresel streslerin bitki büyümesi, metabolizması ve antioksidant sistemi üzerine etkileri Triticum aesûvum L (ev. Bezostaya-1, ev. Seri-82, ev. Kıraç-66) ve Triticum durum Desf. (ev. Kızıltan-91, ev. Kundura 414-44, ev. Ç.1252) çeşitlerinde incelendi Normal (24/16C), düşük (5/-5C) ve yüksek (40/30'C) sıcaklık koşullarında büyütülen fideler su basması, kuraklık ve tuzluluk (% 0.7 NaCI) streslerinin etkisinde bırakıldı. Sıcaklık ve su-tuz stresleri arasındaki çapraz etkileşimlere karşı fidelerin tepkileri incelendi Düşük sıcaklıkta bitki büyümesi ve klorofil içeriği azalırken, çözünür karbonhidrat (ÇK), toplam askorbik asit (TAA) ve katalaz (KAT) aktivitesi artmıştır. Yüksek sıcaklıkta bitki büyümesi, klorofil içeriği, ÇK, TAA, a- tokoferol ve KAT aktivitesi azalırken, karotenoidler, çözünür fenolikler, ve glutathion redfiktaz (GR) aktivitesi artmıştır. Sıcaklık streslerinin etkileri su- tuz streslerinin varlığı ile değiştirilebilmektedir. Sonuçlar sıcaklık, su ve tuzluluk gibi çevresel streslerin bitkilerde antioksidant savunma sistemini uyardığını göstermektedir. 2000, 100 sayfa Anahtar Kelimeler buğday, çevresel stres, klorofil, prolin, antioksidant, antioksidant enzim !£, îflJKSE&ÛĞECT&M HU KU iUj
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION OF PHYSIOLOGICAL AND BIOCHEMICAL VARIATIONS IN THE WHEAT {TRITICUMAESTIVUMl* AND TRU7CUM DURUM DESK) SEEDLINGS EXPOSED TO SOME EPMRONMENTAL STRESSES Yüksel KELEŞ Ankara University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Biology Supervisor : Assoc Prof Dr. Işıl ÖNCEL The effects of various environmental stressses on the plant growth, metabolism and antioxidant system were investigated in Tritiaun aestivum L (cv. Bezostaya-1, cv. Seri-32, cv. Kirac-66) and Tritiaun durum Desf. (cv. Ktziltan- 91, cv. Kundura 414-44, cv. Ç.1252). The seedlings that grown at normal (24/16C), low (5/-5°C) and high (40/30° C) temperature conditions were exposed to waterlogging, drought, and salinity (0.7% NaCI) stresses. Responses of seedlings to cross interactions between heat and water-salt stresses were investigated. The low temperature decreased plant growth and chlorophyll content while increased soluble carbohydrates (SC), total ascorbic add (TAA) content and catalase (CAT) activity. The high temperature decreased plant growth, chlorophll content, SC, TAA, a-tocopherol and CAT activity while increased soluble phenolics, carotenoids and glutathion reductase (GR) activity. The effects of heat stresses may be changed by the presence of water-salt stresses. It is concluded that antioxidant defence system is induced by temperature, water and salt stress in plants. 2000, 100 pp.