Resim sanatının sağaltıcı etkileri ve sanat terapisi
The healing effects of painting and art therapy
  1. Tez No: 956862
  2. Yazar: GÖKHAN KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. YILDIZ ERSAĞDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Psikoloji, Sanat Tarihi, Fine Arts, Psychology, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Resim Sanatı, Çağdaş Sanat, Terapötik Sanat, Sanat Terapisi, Katarsis, Sanat Psikolojisi, Painting Art, Contemporary Art, Therapeutic Art, Art Therapy, Catharsis, Art Psychology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Resim sanatı, insan varoluşunun derinliklerinden süzülen, salt görselliği aşarak ruhun en gizli katmanlarına dokunan bir ifade biçimidir. Bu çalışma, resim sanatının doğasında var olan sağaltıcı potansiyeli, tarihsel süreçlerden günümüz sanat terapisi uygulamalarına uzanan disiplinlerarası bir yaklaşımla inceliyor. Sanatın bireysel ve toplumsal düzeyde açığa çıkardığı duygusal ve psikolojik dönüşüm süreçleri, yaratıcı üretim ve terapötik etki bağlamında ele alınmıştır. Jean Dubuffet'in dışavurumcu portrelerinden Jean-Michel Basquiat'nın çok kültürlü kimlik ve travma temalarına, Joseph Beuys'un mistisizmle yoğrulmuş sanat pratiğinden Mehmet Güleryüz'ün mekânsal hafıza ve toplumsal yüzleşme meselelerine, Neş'e Erdok'un yalnızlık ve kimlik sorgulamalarından Tracey Emin'in içsel itiraflarına ve Yayoi Kusama'nın sonsuzlukla kurduğu görsel evrene kadar pek çok çağdaş sanatçının üretimi, resmin çok katmanlı sağaltıcı gücünü örneklemektedir. Bu bağlamda, resim sanatı hem ruhsal yaraların açığa çıkışına aracılık eden hem de onları dönüştürüp iyileştiren çift taraflı bir yapıya ve güce sahiptir. Sanatın terapötik etkisi, salt estetik hazla sınırlanamayacak kadar derin ve çok katmanlıdır. Çağdaş görsel kültürde zaman zaman estetik şiddet ve travmatik imgeler ruh sağlığını olumsuz etkilese de günümüzde sanat terapisinin etik sorumluluk ve profesyonel disiplin ile yetkin bir uzmanlık alanı olarak yaygınlaşması, bu olumsuz etkileri kendiliğinden bertaraf etmektedir. Bununla birlikte, iyileşme süreci bilimsel bilgiyle değil, sanatçının sezgisel ve yaratıcı katkılarıyla da şekillenir. Sonuç olarak, bu çalışma, resim sanatının ruhsal iyileşmedeki rolünü tartışmakta; sanat ile psikoloji arasındaki ilişkide etik, estetik ve yaratıcı sezginin vazgeçilmezliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Painting is a form of expression that emerges from the depths of human existence, transcending mere visuality to touch the innermost layers of the soul. This study explores the inherent therapeutic potential of painting through an interdisciplinary approach, spanning historical developments to contemporary art therapy practices. The emotional and psychological transformation processes art initiates on both individual and societal levels are discussed within the framework of creative production and therapeutic impact. From Jean Dubuffet's expressionist portraits to Jean-Michel Basquiat's themes of multicultural identity and trauma, from Joseph Beuys's mysticism-infused practice to Mehmet Güleryüz's focus on spatial memory and social confrontation, from Neş'e Erdok's explorations of solitude and identity to Tracey Emin's intimate confessions and Yayoi Kusama's infinite visual world—many contemporary artists exemplify the multilayered healing power of painting. In this context, painting facilitates not only the emergence of psychological wounds but also their transformation and recovery. The therapeutic effect of art goes far beyond aesthetic pleasure. While aesthetic violence and traumatic imagery in contemporary visual culture may negatively affect mental well-being, the professional and ethically grounded expansion of art therapy today helps counterbalance these effects. Moreover, healing is shaped not only by scientific knowledge but also by the artist's intuitive and creative contribution. In conclusion, this study discusses the role of painting in psychological healing and emphasizes the indispensable role of ethics, aesthetics, and creative intuition in the relationship between art and psychology.