Manifoldlar ve Holditch teoremi
Manifolds and Holditch's theorem
- Tez No: 95690
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HİLMİ HACISALİHOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: 1-parameter closed motion, the open motion, time-like vector, the Lorentz space, Holditch's theorem
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Doktora Tezi MANİFOLDLAR VE HOLDITCH TEOREMİ Gülay KORU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. EL Hilmi HACISALÎHOĞLU Dört bölümden oluşan bu tezin birinci ve ikinci bölümü, sırasıyla, giriş ve temel kavramlara ayrılmıştır. Üçüncü bölümde klasik Holditch teoremi, 1 -parametreli hareketler, Öklid düzleminde hızlar kanunu, pol noktası, pol eğrileri, kapalı hareketler, Steiner noktası, Holditch teoremi, açık hareketler, Steiner alan formülü sıralanarak bunlarla ilgili önemli tanım ve teoremler ispatlanyla özetlenmiştir. Öklid uzayında çember ve küre için Holditch teoremi yeni bir metodla ifade ve ispat edilmiştir. Dördüncü bölümde, üçüncü bölümün Lorcntz anlamındaki karşılığı ile Lorcntz uzayında Lorentz çemberi ve Lorentz küresi için Holditch teoremi ifade ve ispat edilmiştir. 2000, 100 sayfa ANAHTAR KELİMELER: 1 -parametreli kapalı hareket, açık hareket, time-like vektör, Lorentz uzayı, Holditch teoremi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis MANIFOLDS AND HOLDITCH'S THEOREM Gülay KORU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor Prof. Dr. H. Hilmi HACISALÎHO?LU This thesis consists of four chapters. In the first chapter and the second chapter, the basic definitions and theorems are given. In the third chapter, we write the classical Holditeh theorem, 1-parameter motion, the law of velocity in the Euclidian plane, the pole point, the pole curves, the closed motions, the Steiner point, Holditch's theorem, the open motions, the Steiner area formula and proofs of important theorems which related to them. In the Euclidian space, Holditch's theorem for the circle and the sphere is given in a different way. In the fourth chapter, the corresponding Lorentdan definitions for the concepts of the third chapter are given. Furthermore, in the Lorentz space, Holditch's theorem for the circle and the sphere is given and proved. 2000, 100 pages