Pseudomonas aeruginosa suşlarına etkili bazı antibiyotik ve kombinasyonların, Polimorf Nüveli Lökosit (PNL) fonksiyonları üzerine etkilerinin in vitro araştırılması.
Investigation of effects of some antibiotics and their combinations on Polymorphonuclear Leukocyte Functions which are effective against Pseudomonas aeruginosa strains in vitro.
  1. Tez No: 956924
  2. Yazar: GÜLGEZ NESLİHAN TAŞKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİLE ÇEVİKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Pharmacy and Pharmacology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antipseudomonal Antibiyotikler, Polimorf Nüveli Lökosit (PNL), Fagositik Aktivite, Hücre İçi Öldürme, Antipseudomonal Antibiotics, Polymorphonuclear Leucocyte (PMN), Phagocytic Activity, Intracellular Killing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmamızda antipseudomonal ilaçlardan sefepim(160µg/ml), seftazidim(130 µg/ml), tobramisin(8 µg/ml), amikasin(21µg/ml) ve siprofloksasinin(4,6 µg/ml) tek başına ve kombine kullanımlarının terapötik konsantrasyonlarının PNL fonksiyonları (fagositik ve hücre içi öldürme aktivitesi) üzerine etkisi yaş ortalaması 25 olan sağlıklı gönüllülerde in vitro koşullarda araştırılmıştır.PNL'ler (1x10 7 hücre /ml) EDTA'lı venöz kandan ficoll-hypaque gradient yöntemi ile ayrılmıştır. Fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi tayininde Alexander ve arkadaşlarının (1968) yöntemi değiştirilerek kullanılmıştır.Siprofloksasin(4,6 µg/ml), tobramisin(8 µg/ml), seftazidimin(130 µg/ml), amikasin(21µg/ml) ve sefepim(160µg/ml)in tek başına PNL fonksiyonları üzerine etkisi araştırılmıştır. Sefepim(160µg/ml) ve amikasin(21µg/ml) fagositik ve hücre içi öldürme aktivitelerini değiştirmemiştir. Seftazidim(130 µg/ml), tobramisin(8 µg/ml), siprofloksasin(4,6 µg/ml) fagositik aktiviteyi anlamlı olarak arttırmıştır (p0,05) Bu kombinasyonlar PNL'lerin diğer fonksiyonlarını etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYInvestigation of Effects of Some Antibiotics and Their Combinations on Polymorphonuclear Leukocyte Functions Which are Effective Against Pseudomonas aeruginosa Strains In vitroIn our study the effects of the antipseudomonal drugs cefepime (160µg/ml), ceftazidime (130 µg/ml), tobramycin (8 µg/ml), amikacin (21µg/ml) and ciprofloxacin (4,6 µg/ml) alone and amikacin+cefepime (42+320 µg/ml), amikacin+ceftazidim (42 + 260 µg/ml), amikacin+tobramycin (42 + 16 µg/ml), ciprofloxacin+cefepime (9,2 + 320 µg/ml), ciprofloxacin+ceftazidime (9,2 + 260 µg/ml) and ciprofloxacin+tobramycin (9,2 + 16 µg/ml) combinations at therapeutic doses on polymorphonuclear leucocyte (PMN) functions (phagocytosis and intracellular killing activity) of healthy volunteers whose avarage age was 25, were investigated in vitro.PMN?s (1x107cell/ml) were isolated by ficoll-hypaque gradient centrifugation method from venous blood with EDTA. Phagocytosis and intracellular killing activity were assayed by modifying Alexander?s method (1968).The effects of ciprofloxacin (4,6 µg/ml) , tobramycin (8 µg/ml) and ceftazidime (130 µg/ml) alone on the PMN functions have been studied. Cefepime (160 µg/ml) and amikacin (21 µg/ml) did not change the PMN?s phagocytic and intracelular killing activities statistically significant. Ceftazidime (130 µg/ml), tobramycin (8 µg/ml), ciprofloxacin (4,6 µg/ml) significantly increased the PMN?s phagocytic activity (p0,05). These combinations did not effect the other PMN functions.