Ortaöğretim dokuzuncu sınıf Almanca öğretim programının değerlendirilmesi
Evaluation of the secondary education ninth grade German curriculum
  1. Tez No: 956927
  2. Yazar: NURAY BÜYÜKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Almanca, Alman Dili, Almanca Ortaöğretim Programı, Eğitimde Program Değerlendirme, Öğretmen Görüşleri, Curriculum Evaluation in Education, German Secondary Education Curriculum, German, German Language, Teachers' Perspectives
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2018 yılında uygulanmaya başlanan dokuzuncu sınıf Almanca Ortaöğretim Programını öğretmen görüşlerine göre değerlendirmektir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışmasına göre desenlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim-öğretim yılında İstanbul' da MEB'e bağlı çeşitli ortaöğretim kurumlarında görev yapan yirmi Almanca öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada örnekleme yöntemi olarak amaçlı örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme tekniği kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Toplanan veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bazı sonuçlar şöyledir; Ortaöğretim Dokuzuncu Sınıf Almanca Öğretim Programında yer alan kazanımlar, açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmiş olup, öğrenci düzeyine uygundur. Programın içeriği, belirlenen kazanımlarla uyumludur ve bu kazanımları kapsamlı biçimde yansıtmaktadır. Bununla birlikte öğretim programında yer alan öğrenme-öğretme süreci, öğrencilerin dört temel dil becerisi olan okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini dengeli biçimde geliştirecek şekilde yapılandırılmamıştır. Haftada iki ders saati, öğrenme hedeflerinin gerçekleştirilmesi açısından yetersiz bulunmuştur. Kullanılan Almanca çalışma kitabı ise öğrencilerin ilgisini yalnızca sınırlı düzeyde çekebilmektedir. Bunun yanı sıra, değerlendirme sürecinde konuşma becerisine de yer verilmiş olması, program açısından olumlu ve yerinde bir uygulamadır. Almanca ders saatleri artırılmalı ve öğretim dört temel dil becerisini (dinleme, konuşma, okuma ve yazma) dengeli biçimde geliştirmeye yönelik olarak yeniden yapılandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate the 9th grade German Secondary Education Curriculum, which started to be implemented in 2018, based on teachers' opinions. The study was designed according to the case study pattern, which is one of the qualitative research designs. The study group consists of twenty German teachers working at various public and private secondary education institutions in Istanbul during the 2024–2025 academic year. The snowball sampling technique, one of the purposive sampling methods, was used for collecting data in the study. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using descriptive analysis. Some of the key findings of the study are as follows: The learning outcomes specified in the 9th-grade German curriculum are expressed clearly and comprehensively, and they are appropriate for the students' level. The content of the curriculum aligns with the defined outcomes and reflects them comprehensively. However, the teaching-learning process in the curriculum is not structured in a way that supports the balanced development of the four basic language skills: reading, writing, listening, and speaking. The allocation of two class hours per week was found to be insufficient for achieving the learning objectives. Furthermore, the German workbook currently in use was found to attract students' interest only to a limited extent. Nevertheless, including speaking skills in the assessment was identified as a positive and appropriate aspect of the curriculum. It is recommended that the number of German class hours be increased and that the curriculum be restructured to support the balanced development of the four fundamental language skills (listening, speaking, reading, and writing). Additionally, considering the current intensity of the 9th-grade German curriculum, it should be simplified and revised into a more accessible and comprehensible structure to support the learning process better.