Deneysel olarak yara oluşturulan ratlarda equus asinus sütü içerikli pomad ile birlikte kullanılan düşük seviyeli lazerin yara iyileşmesi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of low-level laser therapy combined with equus asinus milk-based ointment on wound healing in experimentally induced wounds in rats
  1. Tez No: 956994
  2. Yazar: FATMA LİNA ARGIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÖLGELİ BEDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük düzeyde lazer terapisi, eşek sütü, kazein, kesik süt suyu proteini, yara iyileşmesi, Casein, donkey milk, Low-Level Laser Therapy, whey proteins, wound healing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Equus Asinus sütü içerikli pomadın Düşük Düzeyli Lazer Terapisi (LLLT) ile birlikte kullanımının etkinliğinin klinik, termografik, histopatolojik, histometrik, olarak potansiyelinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Wistar Albino ırkı ratlarda deneysel olarak sırt bölgesinde oluşturulan tam katmanlı deri yarası modelinde hücre migrasyonu ve yara iyileştirici etkileri incelenmiştir. Materyal ve Metot: Hayvanlar rastgele 2 gruba ayrıldı ve her grupta 25 hayvan olack şekildi ayrıldı. Yapılan tüm işlemler hayvanlarda stres oluşturmadan ve etik kurallara uygun olarak gerçekleştirildi. Hayvanların genel anestezi sonrası sırt bölgesindeki kıl örtüsü tıraş makinesiyle tıraş edildi. %10 'luk Povidon iyot solüsyonu kullanılarak derinin rutin aseptik hazırlıkları yapıldı. Daha sonra deri aseptik koşullarda tespit edilerek vertebral hattın sağ ve solundan 2 şer adet olmak üzere olmak üzere punch aleti ile her hayvanın sırt tüm deri katmanlarrını kapsayan 1 cm çapında 4 adet dairesel eksizyon yarası oluşturuldu.Pomad olarak %0.9'luk izotonik sodyum klorür, equus asinus sütü içerikli pomad (Easip), %1'lik Silverdin pomad sol üstten başlayarak yara alanına saat yönünde izotonik,easip, 1:1 oranında karıştırılmış easip ve silverdin karışımı ve silverdin pomad şeklinde kullanıldı. 1.Grup: Düşük Seviyeli Laser terapi (LLLT) uygulaması yapılmayan, sadece pomat uygulaması yapılan tedavi grubu oluşturuldu. 2. Grup: Pomat uygulaması ile birlikte Düşük Seviyeli Laser terapi (LLLT) uygulaması yapılan tedavi grubu oluşturuldu ve tedaviler 21 gün boyunca uygulandı. Yara iyileşmesi, yara alanı hesaplaması ve yaralanma sonrası 7, 14 ve 21. günlerde termografik ölçümleri ve histopatolojik değerlendirmeleri yapılarak analizleri çıkartıldı. Yaralar oluşturulduktan sonra 7. gün ve 14. Günler de her gruptan 8'er ve 21. Gün gruplar 6 hayvana sabitlenerek her gruptan 6'şar rat genel anestezi altında servikal dislokasyon ve sakrifiye edilerek yara dokusu örnekleri toplandı. Bulgular: Makroskobik ve termografik ölçümler istatistiksel olarak yaraların iyileşme hızı equus asinus sütü içerikli pomadın silverdin pomadına göre ve ek olarak Düşük Seviyeli Lazer tedavisi uygulamasının yaraya sadece pomad uygulanmasına karşı anlamlı bir fark olduğunu gösterdi. Sonuç: Elde elilen Makroskobik görüntüler ve termal kamera ölçümleri ile Equus Asinus sütü içerikli pomadın silverdin pomadına göre yara iyileşmesinde daha etkili olduğu gözlenmiştir. Düşük etkili lazer tedavisi ile de etkinliğini arttırdığı tespit edilmişdir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the potential clinical, thermographic, histopathological, and histometric effectiveness of combining a pomade containing Equus asinus (donkey) milk with Low-Level Laser Therapy (LLLT). Full-thickness skin wounds were experimentally created on the dorsal region of Wistar Albino rats to evaluate the effects of the treatment on cellular migration and wound healing. Materials and Method: Animals were randomly divided into two groups, with 25 rats in each group. All procedures were performed in compliance with ethical guidelines and without causing stress to the animals. Following general anesthesia, the dorsal hair of the rats was shaved. Routine aseptic skin preparation was carried out using 10% povidone-iodine solution. Under aseptic conditions, four circular excisional wounds, each 1 cm in diameter and extending through the full skin thickness, were created bilaterally along the vertebral line using a punch biopsy tool. The topical applications included: 0.9% isotonic sodium chloride, Equus asinus milk-based ointment (Easip), 1% silver sulfadiazine (Silvadene), a 1:1 mixture of Easip and Silvadene, applied clockwise starting from the top left wound. Group 1: Treated with topical ointments only, without LLLT. Group 2: Treated with both topical ointments and Low-Level Laser Therapy. Treatments were administered for 21 consecutive days. Wound healing was assessed by calculating wound areas and performing thermographic and histopathological evaluations on days 7, 14, and 21 post-injury. On days 7 and 14, eight animals from each group were sacrificed under general anesthesia via cervical dislocation, and wound tissue samples were collected. On day 21, six animals per group were similarly sacrificed for final analyses. Results: Macroscopic and thermographic evaluations demonstrated that wound healing was significantly improved in the group treated with the Equus asinus milk-based pomade compared to the group treated with silver sulfadiazine. Additionally, the combination of pomade with Low-Level Laser Therapy showed a statistically significant enhancement in wound healing compared to pomade application alone. Conclusion: Macroscopic imaging and thermal camera assessments revealed that the Equus asinus milk-based ointment was more effective in promoting wound healing than silver sulfadiazine. Furthermore, its effectiveness was enhanced when combined with Low-Level Laser Therapy.