Dünyada muhasebenin tarihi ve gelişim süreci
History and development process of accounting in the world
  1. Tez No: 956997
  2. Yazar: ÖZLEM ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Digital transformation, finance, accounting, business
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Dünyada muhasebenin tarihi ve gelişim süreci, insanlığın ticari ve ekonomik faaliyetlerinin kaydedilmesi, izlenmesi ve raporlanması için kullanılan bir dizi yöntemin evrimini yansıtır. İlk olarak antik medeniyetlerde ticari işlemlerin kaydedilmesiyle başlayan muhasebe, zamanla karmaşık hale gelmiş ve farklı uygarlıkların ticaretin ve ekonominin gereksinimlerine cevap vermek için geliştirdiği pratik çözümlerle genişlemiştir. Orta Çağ boyunca muhasebe, ticari faaliyetlerin artmasıyla birlikte önemli bir araç haline gelmiş ve çift taraflı kayıt sistemi gibi temel prensipler geliştirilmiştir. Sanayi Devrimi ile birlikte muhasebe, endüstriyel ve finansal kuruluşların gereksinimlerine uyum sağlamak için yeniden şekillenmiş ve modern muhasebe ilkeleri ortaya çıkmıştır. 20 yüzyılın ortalarından itibaren muhasebe standartları uluslararası düzeyde daha fazla standardize edilmeye başlanmıştır. Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS) gibi küresel muhasebe standartları, farklı ülkelerde işletmeler arasında karşılaştırılabilirlik ve tutarlılık sağlamak amacıyla benimsenmiştir. Günümüzde, muhasebe işletmelerin finansal durumlarını izlemeleri, karar alma süreçlerini desteklemeleri ve yasal gereksinimlere uygun raporlama yapmaları için kritik bir öneme sahiptir. Teknolojik ilerlemeler ve dijital dönüşüm, muhasebe uygulamalarını daha da değiştirmekte ve geliştirmektedir. Ancak, muhasebenin temel amacı - finansal bilgi sağlamak ve işletmelerin yönetimine rehberlik etmek - her zaman önemini koruyacaktır. Anahtar Kelimler: Dijital dönüşüm, finans, muhasebe, işletme
Özet (Çeviri)
The history and development of accounting in the world reflects the evolution of a series of methods used to record, monitor and report the commercial and economic activities of humanity. Accounting, which first began with the recording of commercial transactions in ancient civilizations, has become more complex over time and has expanded with practical solutions developed by different civilizations to meet the needs of trade and economy. During the Middle Ages, accounting became an important tool with the increase in commercial activities and basic principles such as the double-entry bookkeeping system were developed. With the Industrial Revolution, accounting was reshaped to adapt to the needs of industrial and financial institutions and modern accounting principles emerged. Since the mid-20th century, accounting standards have become more standardized at the international level. Global accounting standards such as International Financial Reporting Standards (IFRS) have been adopted to ensure comparability and consistency between businesses in different countries. Today, accounting is of critical importance for businesses to monitor their financial status, support decision-making processes and report in accordance with legal requirements. Technological advances and digital transformation are further changing and improving accounting practices. However, the fundamental purpose of accounting – to provide financial information and guide the management of businesses – will always remain important.