İngilizce ders sorumlularının öğretimi yönetme süreçleri
The instructional management processes of English instructors
- Tez No: 957012
- Danışmanlar: PROF. DR. EDA GÜRLEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öğretimin yönetimi, yabancı dil öğretimi, ingilizce eğitimi, mesleki gelişim, hazırlık okulu, instructional management, foreign language teaching, English language teaching (ELT), professional development, preparatory school
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Bu araştırma, Ankara ilinde yer alan bir devlet üniversitesinin Yabancı Diller Yüksekokulu'nda görev yapan İngilizce ders sorumlularının öğretimin yönetimine ilişkin davranışlarının ve deneyimlerinin incelenmesinin amaçlandığı bir durum çalışmasıdır. Araştırmada veriler gözlem, görüşme ve anket yoluyla toplanmış; katılımcıları İngilizce hazırlık programındaki ders sorumluları ve öğrenciler oluşturmuştur. Araştırma bulguları, ders sorumlularının öğretimin planlama, uygulama ve değerlendirme aşamalarının tümünde önemli zorluklar yaşadığını ve bu durumun öğretim kalitesini olumsuz etkilediğini ortaya koymaktadır. Planlama aşamasında, materyal geliştirme birimi tarafından hazırlanan katı ve saatlik programların, ders sorumlularının pedagojik özerkliklerini ve yaratıcılıklarını kısıtladığı saptanmıştır. Uygulama boyutunda, programın iletişimsel yeterlilikten çok, sınav odaklı bir dilbilgisi öğretimine ağırlık verdiği; özellikle konuşma ve telaffuz gibi üretimsel becerilerin, programı yetiştirme kaygısı nedeniyle sistematik olarak ihmal edildiği tespit edilmiştir. Öğretim pratiklerinde, geleneksel yöntemlerden teknoloji destekli uygulamalara uzanan belirgin tutarsızlıklar gözlemlenmiştir. Hem öğrenci hem de ders sorumlusu görüşleri, öğrenme sürecindeki en temel eksikliğin yapıcı ve zamanında geri bildirim mekanizmalarındaki yetersizlikler olduğu yönünde birleşmektedir. Öğrenciler kullanılan materyallerin güncelliği ve ilgi çekiciliğinden memnuniyetsizlik belirtirken; kalabalık sınıflar, homojen olmayan seviye dağılımı ve öğrencilerin hata yapma kaygısı gibi duyuşsal engellerin etkileşimli bir öğrenme ortamının önündeki temel bariyerler olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, designed as a case study, aims to investigate the instructional management behaviors and experiences of English instructors at the School of Foreign Languages of a public university in Ankara. Data were collected through observation, interviews, and questionnaires, with participants comprising instructors and students in the English preparatory program. The research findings reveal that instructors experience significant challenges across the planning, implementation, and evaluation phases of instruction, and this situation adversely affects the quality of teaching. In the planning phase, it was found that the rigid, hour-by-hour curricula prepared by the material development unit restrict the instructors' pedagogical autonomy and creativity. In terms of implementation, it was identified that the curriculum places a heavy emphasis on test-oriented grammar instruction over communicative competence; productive skills, particularly speaking and pronunciation, were found to be systematically neglected due to the pressure to cover the syllabus. Furthermore, instructional practices showed significant variation, ranging from traditional methods to technology-enhanced applications. The views of both students and instructors converged, indicating that the most fundamental shortcoming in the learning process is the insufficiency of constructive and timely feedback mechanisms. While students expressed dissatisfaction with the relevance and appeal of the materials used, it was concluded that crowded classrooms, heterogeneous proficiency levels, and affective barriers such as students' fear of making mistakes constituted the primary obstacles to an interactive learning environment.