Bal arılarının (Apis mellifera L) beslenmesinde hayvansal protein kaynaklarının kullanılmasının araştırılması
Research on the use of animal protein sources in the nutrition of honey bees (Apis mellifera L)
  1. Tez No: 957014
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Bal Arısı, İkame Yem, Protein Kaynağı, Un Kurdu, Petek Güvesi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez çalışmasında bal arılarının beslenmesinde ikame yem olarak inaktif ekmek mayası, un kurdu ve petek güvesinin protein kaynağı olarak kullanımı in vitro yetiştirme şartlarında araştırılmıştır. Farklı protein kaynağına sahip ikame yemlerin etkilerini gözlemlemek için, arıların canlı vücut, göğüs ve kafa ağırlıkları yaşa göre karşılaştırılmıştır. Diyet tüketimi ve yaşam uzunluğu üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen verilere göre 17. ve 24. gün yaştaki polen ile beslenen arıların vücut ağırlığının inaktif ekmek mayası ve un kurdu ile beslenen arılara kıyasla daha fazla olduğu, 17. günde polen ile beslenen arıların göğüs ağırlığının daha fazla iken 24. günde ise inaktif ekmek mayası ile beslenen arıların göğüs ağırlığının daha fazla olduğu bulunmuştur (p˂0,05). 17. ve 24. Gün yaştaki polen ile beslenen arıların kafa ağırlığı, inaktif ekmek mayası ve un kurdu ile beslenen arılara kıyasla daha fazla olduğu istatistiki olarak görülmüştür. 10 günlük yaştaki arıların diyet tüketimi düzeyi diğer yaşlardaki arılara kıyasla daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada petek güvesi ile beslenen arıların ortalama yaşam sürelerinin 9 gün, un kurdu 12,5 gün, polen 16 gün ve inaktif ekmek mayası 18 gün olarak bulunmuştur. İnaktif ekmek mayası ile beslenen arıların yaşam uzunluğu ile polen ile beslenen arıların yaşam uzunluğu arasında istatistiki fark önemsiz (p˃0,05) iken, un kurdu ve petek güvesi ile beslenen arıların yaşam uzunluğunun istatistiki olarak önemli düzeyde kısaldığı saptanmıştır (p˂0,0001). İklim değişimi, hastalık ve zararlılar, endüstriyel tarım uygulamaları, pestisit uygulamaları gibi olumsuz faktörler nedeniyle bal arısı beslenmesinde polen ikame yemlerinin geliştirilmesinin önemi gittikçe artmaktadır. Bu nedenle bitkisel protein kaynaklarının yanında hayvansal protein kaynaklarının arı beslemesindeki kullanımının araştırılması arı yetiştiriciliğinde avantajlar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the utilization of inactive bread yeast, flour worms and wax moths as protein sources to substitute traditional feed in the nutrition of honey bees under in vitro raising conditions. The effect of various protein sources in substitute diets on the live body, thorax and head weights of bees was analysed in relation to their age. The impacts of dietary consumption and life span were examined. The data revealed that the body weight of bees fed with pollen on the 17th and 24th days surpassed that of bees fed with yeast and flour worms.